Είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, δεν μπορούμε να σας δώσουμε την πίστα» – Σε επιφυλακή οι ΕΔ

Ο Ερντογάν θα φτάσει μέχρι τα άκρα με την Ελλάδα»

Μεγάλη ξένη εταιρεία με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα ζητά προ ημερών να μισθώσει για κάποιες ημέρες τον αεροδιάδρομο στο Τατόι για κάποια εκδήλωση. Το έχουν ξανακάνει πολλάκις κι άλλες εταιρείες χωρίς πρόβλημα.

Η απάντηση που πήραν ήταν του στυλ: «Λυπόμαστε, δεν μπορούμε να σας δώσουμε την παρούσα χρονική στιγμή την πίστα διότι είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό».

Είναι μόνο ένα περιστατικό από τα πολλά που επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε αυξημένη επιφυλακή, φοβούμενες κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Και ίσως κάποιο «επεισόδιο» τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα, ίσως και λίγο αργότερα, όπως αναφέρει το in.gr.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αυτό που κυριάρχησε ήταν δυστυχώς η «αναβάθμιση» των τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων. Αφενός με το να θεωρεί πλέον τουρκικό έδαφος τα Ιμια.

Δεν είναι πλέον «γκρίζα» ζώνη για τους Τούρκους οι βραχονησίδες αλλά θεωρούν ότι είναι κυρίαρχοι, επομένως δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να κάνουν και… απόβαση.

Το μήνυμα που έστειλαν στην Αθήνα ήταν ότι οι «γκρίζες» περιοχές στο Αιγαίο μπορούν εύκολα να κοκκινίσουν, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για ένα «θερμό» επεισόδιο.

Οι ιαχές πολέμου συνεχίστηκαν αφετέρου με την εμφάνιση Ερντογάν με στολή παραλλαγής και τα όσα είπε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που τους έβαλε στην ίδια ζυγαριά με τους Ελληνες αιχμαλώτους της Αδριανούπολης.

Αυτό ακριβώς φοβάται και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ όταν λέει ότι μπορεί να συμβεί «θερμό» επεισόδιο καθώς έχουν συγκεντρωθεί πολεμικές μηχανές στο Αιγαίο. Και σίγουρα γνωρίζει ο ίδιος ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα και μια σπίθα μπορεί να ανάψει μια φωτιά που θα πάρει διαστάσεις.

Tην ίδια στιγμή, ο γνωστός τούρκος δημοσιόγραφος Αμπντουλαχ Μποζκούρτ, επικεφαλής του Κέντρου για την Ελευθερία της Στοκχόλμης κάνει δηλώσεις στην Ειρήνη Χριστοδουλάκη και στο ΠΟΝΤΙΚΙ που θα συζητηθούν.

Ο Μποζκούρτ σημειώνει πως η κατάσταση στην Τουρκία θα χειροτερεύσει «καθ’ ότι ο Ερντογάν θα φτάσει μέχρι τα άκρα» για να παραμείνει στην εξουσία και υπογραμμίζει πως το μόνο «όπλο» το οποίο έχει η Ε.Ε. έναντι της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου είναι η οικονομία.

Τέλος, για το καυτό ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτών σχολιάζει την πάγια στρατηγική «ομηρείας» που ακολουθεί η Τουρκία και υπογραμμίζει πως, κατά την άποψή του, τα ανταλλάγματα που θέλει ο Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιώτες δεν σχετίζονται με τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζητούν άσυλο στη χώρα μας.

Ερ. δημοσιόγραφου: Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ποτέ δεν εξέλιπαν. Στις αρχές Μαρτίου δυο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κρατούνται στην Τουρκία. Έλληνες αναλυτές εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους θα πάρουν πολύ καιρό, ίσως και αρκετούς μήνες. Άλλοι υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν θα τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό «όπλο», ώστε να τους ανταλλάξει με τους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα; Υπάρχει τρόπος επίλυσης;

Απάντηση: Ο Ερντογάν θα τους χρησιμοποιήσει ως ομήρους απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να διαπραγματευτεί το αντάλλαγμα που θέλει για την απελευθέρωσή τους. Υπ’ αριθμόν ένα κανόνας σε διαπραγματεύσεις ομηρείας είναι ποτέ να μην πληρώσεις τα λύτρα στον απαγωγέα. Νομίζω πως η Ελλάδα θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους συμμάχους της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να ασκήσει περισσότερη πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, ώστε να καταλάβει ο Ερντογάν πως το κόστος του να κρατάει Έλληνες στρατιώτες είναι πολύ μεγάλο.

Ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει άλλους ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών των ΗΠΑ, με τέτοιο τρόπο. Υποψιάζομαι πως ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται πολύ για τους Τούρκους στρατιώτες που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα.

Δεν θα τον ένοιαζε αν θα τους έπαιρνε πίσω, αλλά υπάρχουν ήδη εκατοντάδες φιλο-δυτικοί και φιλο-ΝΑΤΟϊκοί αξιωματικοί στις τουρκικές φυλακές. Θα τον ενδιέφερε πιο πολύ (σ.σ.: ως αντάλλαγμα) να οικοδομήσει ένα μεγάλο τζαμί στην Αθήνα ή να υπάρξουν κάποιες παραχωρήσεις για την τουρκική / μουσουλμανική* μειονότητα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην εκλογική του βάση, καθώς οικοδομεί την εικόνα ενός ηγέτη – χαλίφη, ο οποίος θα ήθελε να επιτύχει την υποταγή όλων των μουσουλμάνων στον κόσμο.

Ταυτόχρονια ο Αλκιβιάδης Στεφανής βρέθηκε σε φυλάκια στη Μεθόριο ούτως ώστε να δει από κοντά την ετοιμότητα των στρατιωτών μας.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής πραγματοποίησε επισκέψεις περιοχές ευθύνης Σχηματισμών του Γ΄ ΣΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 01 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και της εορτής του Πάσχα, πραγματοποίησε επισκέψεις σε περιοχές ευθύνης Σχηματισμών του Γ΄ ΣΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ως ακολούθως:

– Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, επισκέφτηκε την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού (8η Μ/Π ΤΑΞ – VIIΙ ΜΠ «ΗΠΕΙΡΟΣ»), και συγκεκριμένα τα ΕΦ «ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟ» και «ΠΛΗΚΑΤΙ», όπου αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Φυλακίων και τους Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Καλπακίου και Κόνιτσας.

– Την Κυριακή 01 Απριλίου 2018, επισκέφτηκε την 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού (9η Μ/Π ΤΑΞ «ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ») και συγκεκριμένα το ΕΦ «ΓΡΑΜΜΟΣ», όπου εγκαινίασε τον Ξενώνα, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τα ΕΦ «ΔΙΠΟΤΑΜΙΑΣ», «ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ», «ΙΕΡΟΠΗΓΗΣ» και «ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ», για ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό των φυλακίων και των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Καστοριάς και Νεστορίου.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του συνομίλησε και αντάλλαξε επίσης ευχές με τις διοικήσεις των τοπικών σχηματισμών και με πολίτες που βρέθηκαν στα φυλάκια ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Ενεργός Στρατός, Εφεδρεία και Εθνοφυλακή με υψηλό ηθικό, γνώση αποστολής και αγάπη για την Πατρίδα.

πηγη

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΖΩΝΤΑΝΑ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ Ι.ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ-ΣΠΑΤΑ

ΖΩΝΤΑΝΑ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ Ι.ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ-ΣΠΑΤΑ   ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΕΔΩ https://www.youtube.com/watch?v=AOVVjaLbGEk  

Close