Η Άγκυρα εκβιάζει την Ελλάδα: “Ελάτε να διαπραγματευτούμε αλλιώς….

Στο ζενίθ οι τουρκικές απειλές
Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εκβιάζοντας την Ελλάδα πως αν δεν υποκύψει σε “διάλογο”, δηλαδή αποδοχή των τουρκικών διεκδικήσεων, “θα το μετανιώσει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

       Οι Ισραηλινοί αποκαθηλώνουν τουρκικά σύμβολα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε “ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε”. Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε προτείνει και σε άλλες χώρες συμφωνίες αντίστοιχες με αυτή που έγινε με τη Λιβύη.

Ο Καλίν, μιλώντας στο CNN Turk, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να παίξουν «καθοριστικό ρόλο» στην εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη. Ο ίδιος εξαπέλυσε βολές κατά του Χαφτάρ τονίζοντας ότι προκαλεί χάος στη Λιβύη, έχοντας και την υποστήριξη της Γαλλίας.

«Ο Χαφτάρ προκαλεί σοβαρή ζημιά στη Λιβύη. Ο Χαφτάρ, υποστηριζόμενος από τη Γαλλία, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια προκαλώντας χάος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Ιμπραήμ Καλίν τόνισε ότι ήταν «πολύ σημαντική» καθώς «διακόψαμε τα σχέδια που είχαν στόχο να μας φυλακίσουν στις ακτές της Τουρκίας στην περιοχή της Αττάλειας».

«Κάναμε προτάσεις για παρόμοιες συμφωνίες (σ.σ. οριοθέτηση ΑΟΖ) και σε άλλες χώρες εκτός από τη Λιβύη» πρόσθεσε, μάλιστα, ο ίδιος.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι σε επαφή με όλες τις χώρες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. «Θέλουμε να κάνουμε τη Μεσόγειο μια θάλασσα ειρήνης» σημείωσε εξαπολύοντας βολές κατά όσων αγνοούν την Τουρκία: «Κάθε βήμα που κάνετε, αγνοώντας την Τουρκία, είναι μάταιο. Δεν θέλουμε εντάσεις με κανέναν, αλλά όταν γίνεται απόπειρα καταπάτησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας, θα παίρνουν απάντηση».

Σημειώνεται ότι η φιλότουρκη κυβέρνηση της Λιβύης απαιτεί την αποχώρηση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ από τη Σύρτη και την περιοχή της Τζούφρα, ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Την απάντηση που αρμόζει σε αυτή τη ρητορική την έδωσε ήδη το Πολεμικό Ναυτικό με καταιγισμό πυρών από την Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την άσκηση που πραγματοποίησαν σε μία περιοχή που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Τούρκοι έδωσαν ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα καθώς όλες οι βολές ήταν επιτυχείς και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη βύθιση του στόχου.

Σείστηκε την Τετάρτη το Καρπάθιο Πέλαγος και η ευρύτερη περιοχή νοτίως της Καρπάθου από τις βολές που πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις – υποβρύχιο, φρεγάτα, ελικόπτερο και F-16 – κατά στόχου επιφανείας.

Μετά την προαναγγελία από τους Τούρκους ότι θα ξεκινήσουν έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης, στο Πεντάγωνο διαμορφώνουν συνεχώς σχέδια που θα «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια εν τη γενέσει της.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος, τόσο γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει σηκώσει μια «ασπίδα» από τη Σαμοθράκη μέχρι νοτίως της Κρήτης.

p.f

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Σέρνουν στα δικαστήρια τους ιερείς

Στον απόηχο της ειρηνικής πορείας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή συνεχίζονται οι εντάσεις στο Μαυροβούνιο Η φράση του ιερέα π....

Close