Η εορτή των Θεοφανείων ,ήθη,έθιμα και παραδόσεις

 

  Το όνομα της Eορτής των Θεοφανείων προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, Σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού.

  Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας. Την ώρα της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα με την μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε μία φωνή από τον  ουρανό που έλεγε: ”Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς”. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται  με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ’ όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων». Την παραμονή των Θεοφανείων ψλλονται τα κάλαντα των Φώτων.Οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων είναι ο Μέγας Αγιασμός και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.ΟΤίμιος Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο , εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού.Νεαρά άτομα συνήθως  βουτούν στα  νερά , για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. Ο Eορτή στη χώρα μας έχει  την έννοια του καθαρμού, του εξ– αγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία.
Αγιασμός  από τους ιερείς γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός».Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει  στα σπίτια και με το Σταυρό και με βασιλικό «αγιάζει»  (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Οι λαϊκές παραδόσεις  συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών μετά την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, οι  οποίοι έφευγαν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα , κατά την διάρκει του Αγιασμού από αυτόν.
Γιώτα Παμπάλου GP,GreekPress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
«Εγώ ειμί το φως του κόσμου»
«Εγώ ειμί το φως του κόσμου»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ

Close