Η ιστορία του Βιγλάτορα του Θεού

Στο προς ανατολάς του Δάφνου ποταμού βουνό, εκεί ακριβώς στη μυστική σπηλιά, στήθηκε βίγλα με ακοίμητο Βιγλάτορα τον θείο Αρσένιο. Κι αυτό για να περιπολεύη με το πνευματικό του περισκόπιο τα επουράνια και με τις θερμές προσευχές του προς τον Σωτήρα του κόσμου, τον Χριστό, να σκεπάζη τον τόπο του κι ολάκερο τον κόσμο.
Μετά από συζήτηση βαθειά και καρδιακή με τον Πνευματικό του, ευδόκησε εκείνος, γνωρίζοντας τη μυστική δύναμη της ψυχής του, να δώση την ευλογία του για μόνιμη εγκατάσταση στην αγαπημένη του σπηλιά.

Κι όχι μόνο έδωσε την ευλογία του, αλλά ένα Φθινοπωρινό σούρουπο που ανατρίχιαζε το πυρόξανθο δάσος από το βουνίσιο αγέρα, ανέβηκε στο βουνό κρυφά, μαζί με τον πνευματικό του γυιό, για να τον εγκαταστήση στην πολυπόθητη πνευματική παλαίστρα του.Ο Αρσένιος κρατώντας στον ώμο του ένα εφθαρμένο πέτσινο σακούλι με μερικές παλιές εικόνες, δυό καντηλέρια χάλκινα, τ᾿ απαραίτητα βιβλία και δυό προβιές που θα χρησίμευαν για στρώμα και κλινάρι, βάδιζε φτερωτός πίσω απ᾿ το Γέροντά του, που από τα γηρατειά ανηφόριζε με δυσκολία το κακοτράχαλο μονοπάτι.
Απ᾿ τη χαρά του ένιωθε ένα γλυκό φτερούγισμα μες στην καρδιά του. Αν δε σεβόταν τον άγιο Πνευματικό, θα πήδαγε σαν το μικρό παιδί, θα έκλαιγε, για να εκτονώση την άμετρη ευγνωμοσύνη της καρδιάς του προς Εκείνον που εκπληρώνει κάθε ευγενικό και θείο πόθο.
Όταν έφθασαν μπροστά στη σπηλιά είχε πιά φωτίσει ο Αποσπερίτης κατά τη Δύση. Μερικές πορφυρές ανταύγειες είχαν ξεμείνει πάνω στα μπαμπακένια σύννεφα στον ορίζοντα, σαν στερνός χαιρετισμός του ήλιου που έδυε για ν᾿ ανατείλει σ᾿ άλλες χώρες.
Ο Αρσένιος μη μπορώντας να κρύψη την αγαλλίασή του, μ᾿ ένα χαριτωμένο και σεμνό μαζί μειδίαμα, παρουσίασε το “θησαυρό” του στο Γέροντα, που φαινόταν συγκινημένος. Τη φιλόξενη σπηλιά του, το μικρό αχειροποίητο καταφύγιο της ψυχής του!

Γιά αρκετή ώρα κανείς τους δε μιλούσε. Μόνο το κρώξιμο από ένα αγριοπούλι διέκοπτε τη θεία σιωπή του τόπου. Στο τέλος ο πνευματικός ομολόγησε απλά αυτά που ένοιωθε:

Σε μακαρίζω, Αρσένιε! Ο τόπος θείος

 

 

Ο ΟΣΙΟΣ  ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΒΑΡΝΑΚΟΒΙΤΗΣ
ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ Ι.ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ
(1077Μ.Χ.)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στους Αγίους Παΐσιος και Πορφύριο αποκτά ο Χολαργός

Πέρα από το παρεκκλήσιο της Αναστάσεως, γνωστό και ως «των Έξι», το πάρκο του Τιμίου Σταυρού κοσμεί ήδη και ένας...

Close