Μήπως τελικά ΗΠΑ και Ρωσία δεν θέλουν την εξουδετέρωση του ISIS;

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Τουρκία, επισκέπτεται ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Άγκυρα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την 23η Ιανουαρίου την Τουρκία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεών της με την Ρωσία, του προσφυγικού, του εμφυλίου στην Συρία και κυρίως, λόγω του Κουρδικού, που είναι σε έξαρση. Στην νοτιανατολική Τουρκία διεξάγονται καθημερινά πλέον φονικές συγκρούεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακήςμε τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ. Η Τουρκία, αντιδρά έντονα, σε κάθε σχέδιο της αμερικανικής διπλωματίας για ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους, διότι εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει την αφετηρία εδαφικού ακρωτηριασμού της Τουρκίας .

Όμως, ο διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ (μετέχει και η Ελλάδα),στη μάχη του κατά του Ισλαμικού Κράτους, έχει αναγορεύσει σε κύριους συμμάχους του, τους Ιρακινούς και τους Σύρους Κούρδους. Οι Κούρδοι αποδεικνύονται πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑκαι δίνουν σκληρές μάχες στο έδαφος με τους Τζιχαντιστες του ISIS. Είναι γνωστό ότι, την ώρα που τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών, οι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν και οι κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας , είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις, που μάχονται κατά των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος. Τουλάχιστον αυτά μεταδίδουν τα Δυτικά και Ρωσικά ΜΜΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία είναι ο ισχυρός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και να αποτελέσει το ανάχωμα για τις «φιλοδοξίες» των Ρώσων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκία, όπως φυσικά και της Σούδας (Κρήτη) στις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον, του ISIS, όπως δηλώνουν επισήμως! Φυσικά, γεννώνται εύλογα ερωτήματα, πως είναι δυνατόν οι ΗΠΑ και οι 40 Σύμμαχοί τους και η Ρωσία και οι Κούρδοι και η Συρία, που διαθέτουν πανίσχυρες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, καθώς και στρατιωτικά μέσα με τεχνολογία αιχμής, να μην έχουν κατορθώσει να εξουδετερώσουν τούς Τζιχαντιστές των ISIS, που δεν διαθέτουν αεροπορία, ούτε ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα, παρά μονάχα έναν Στρατό, που αριθμητικά δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 25 χιλιάδες, με τους μισούς να είναι μισθοφόροι (οι μισθοφόροι στρατιώτες στοιχίσουν ακριβά, αλλά αλλάζουν πολύ εύκολα στρατόπεδο, αρκεί να εξασφαλίσουν μια πιο επικερδή σύμβαση). Ευλόγως λοιπόν συμπεραίνομε, ότι ΗΠΑ και Ρωσία, για διαφορετικούς λόγους, δεν εξουδετερώνουν τον ISIS, διότι, τον χρειάζονται ακόμη, αφού με πρόσχημα την απειλή των Τζιχαντιστών και το προσφυγικό, προωθούν, γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα.

Συνεπώς, θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι συνομιλίες του αμερικανού αντιπροέδρου με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, διότι, πιθανότατα, θα επηρεάσουν τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που οι Ερντογάν- Νταβούτογλου θελήσουν να αυτονομηθούν από τις Στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ στην περιοχή.

onalert.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ: Τούρκοι στρατιώτες «γαζώνουν» αμάχους Κούρδους, ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ερασιτεχνικό βίντεο από την πολιορκημένη από τον τουρκικό στρατό κουρδική πόλη Τζίζρε στην νοτιοανατολική...

Close