Ο καρκίνος στα παιδιά παρουσιάζει αύξηση

Οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου ήταν το θέμα διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου του διακεκριμένου παιδοογκολόγου δρα Στέργιου Ζαχαρούλη, ο οποίος είναι διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic του Λονδίνου» και διευθυντής Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust» του Λονδίνου.

Ο δρ Ζαχαρούλης ανέφερε ότι ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος με 43 παιδιά να διαγιγνώσκονται καθημερινά με καρκίνο. Ωστόσο , τόνισε ότι «υπάρχει αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια με μια συχνότητα 20 παιδιά σε 100 χιλιάδες πληθυσμό». Έχουν διαγνωσθεί διάφοροι τύποι παιδικού καρκίνου, εξήγησε, όπως η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και οι όγκοι στον εγκέφαλο. Κάθε χρόνο 40 χιλιάδες παιδιά λαμβάνουν ενεργό θεραπεία κατά του καρκίνου. Πάνω από τα ¾ των παιδιών επιβιώνουν. Τα καλά αποτελέσματα επιβίωσης οφείλονται κυρίως στην πολύ καλή κλινική έρευνα. Οι μελέτες που γίνονται, σημείωσε, ενθαρρύνουν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Σύμφωνα με τον δρα Ζαχαρούλη το θετικό είναι ότι «με τη βοήθεια της τεχνολογίας αρχίζουμε και αναγνωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους όγκου, με τις κατηγορίες γονιδιακών μεταλλάξεων και μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά και διαφορετική απάντηση θεραπείας».

Ο παιδο-ογκολόγος Στέργιος Ζαχαρούλης αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί κατά τη θεραπεία του ασθενή: «Ποιος αποφασίζει αν θα συνεχίσουν οι γιατροί την πειραματική θεραπεία ή όχι; Ο γιατρός, ο γονιός ή ο ασθενής;» Επεσήμανε ότι πρόκειται για δύσκολα ερωτήματα, που πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τις συνθήκες.

Η διάλεξη ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αριστούχου φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νεόφυτου Χανδριώτη. Ο δρ Ζαχαρούλης, ο οποίος υπήρξε θεράπων ιατρός του αείμνηστου φοιτητή , τόνισε:

«Κάθε καρκινοπαθής είναι ένας μικρός ήρωας. Ήρωας και σύμβολο ήταν και ο Νεόφυτος Χανδριώτης. Το χαμόγελο του Νεόφυτου ήταν ειλικρινές χαμόγελο, θέλησης για μάχη. Τα μετάλλια που εξασφάλισε ο Νεόφυτος ως πρωταθλητής και αθλητής μέσα από τους αγώνες του, ήταν ακριβώς όπως και ο αγώνας που έδωσε κατά του καρκίνου».

Την διάλεξη χαιρέτισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η παρέμβαση του δρος Ζαχαρούλη έρχεται να δώσει «μία πεπαιδευμένη ελπίδα, μία νότα αισιοδοξίας, μπροστά στις αναπάντεχες δυσκολίες που πλήττουν τα παιδιά, τους νέους σε μία ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους».

 

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μεσογαίας Νικόλαος: Συνομιλία με ένα άθεο

Γιατί εγώ είμαι άθεος!

Close