Παγκόσμια ανησυχία για το δεύτερο γενικό lockdown στο Ισραήλ

Tο Ισραήλ είναι πρώτη αναπτυγμένη χώρα που μπαίνει σε δεύτερο lockdown
Ηαπόφαση του Μπένγιαμιν Νετανιάχου να επιβάλει γενικό lockdown τριών εβδομάδων στο Ισραήλ προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Και αυτό γιατί το Ισραήλ είναι πρώτη αναπτυγμένη χώρα που μπαίνει σε δεύτερο lockdown. Η πολύ αρνητική εξέλιξη δείχνει ότι δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τη δημόσια Υγεία όσο και την οικονομία.

Το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως η καραντίνα θα κοστίσει 6,5 δισ. σέκελ (1,88 δισ. δολάρια), ενώ η οικονομία της χώρας είχε ήδη βυθιστεί στην ύφεση από το πρώτο locdown. Παρά το δυσβάσταχτο κόστος, το δεύτερο lockdown αποφασίστηκε αφού στις 10 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 4.157 κρούσματα σε πληθυσμό 9 εκατομμυρίων. Το Ισραήλ είναι η 2η χώρα στον κόσμο που έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ανά κάτοικο τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά έχουν νοσήσει 153.217 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 1.103.

Με τον φόβο για μαζικές συγκεντρώσεις ενόψει εθνικής εορτής τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα, η οποία τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είχαν προειδοποιήσει πως το υγειονομικό σύστημα θα «λυγίσει» εάν συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να απομακρύνονται για πάνω από 500 μέτρα από την κατοικία τους, με εξαίρεση μόνο τη σωματική άσκηση.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά αλλά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό αλλά οι μη δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν να κλείσουν εφόσον δεν δέχονται κοινό και πελάτες.

Στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα και όχι περισσότερα από 20 στους εξωτερικούς.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται πως η καραντίνα θα κοστίσει 1,88 δισ. δολάρια στην οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση μετά τον κορωνοϊό.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει από τα μέσα Μαρτίου αυστηρή καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ακυρωθεί σχεδόν όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό, τα καταστήματα που δεν διαθέτουν τα βασικά προϊόντα ήταν κλειστά, οι δημόσιες συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί και οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους.

p.f

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κορονοϊός: Κλείνουν θέατρα, σινεμά και κλαμπ στην Αττική!

Τα νέα μέτρα που εξετάζει για τον Covid-19 στην Αττική

Close