Πως γιορτάστηκε φέτος η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας του Αγίου Νικολάου

Ακόμη μια μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας αυτή του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρωνος της Λυκίας του Θαυματουργού και Προστάτου των Ναυτικών τιμάει η χώρα μας με κλειστές τις Εκκλησίες για τους πιστούς λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού που είναι σε ισχύ μέχρι της 14 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ
Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστη στις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, προεξάρχοντος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, ως τιμωμένου προσώπου.

Την τελετή στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης

Δείτε φωτογραφίες:

Η εορτή του Συμπολιούχου Αγίου Νικολάου στον Πειραιά
Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πειραιά τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, ο οποίος είναι Συμπολιούχος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά. Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Βόλος: Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς η εορτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου
Σύμφωνα με το pagasitikosnews.com, οι Βολιώτες πειθάρχησαν στις συστάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και δεν πήγαν στους ναούς, ενώ οι έλεγχοι της Αστυνομίας απέτρεψαν τη συγκέντρωση πιστών που είχε προαναγγελθεί στον ναό Αγ. Νικολάου Πορταριάς.

Η Αστυνομία, βάσει εντολών, πήρε μέτρα περιμετρικά του Αγ. Νικολάου Βόλου, αλλά και στον ναό της Πορταριάς, όπου έγιναν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα και από αύριο θα μπορούν οι πιστοί μεμονωμένα να τος επισκέπτονται προκειμένου να προσευχηθούν.

Κοζάνη: Τίμησαν τον Προστάτη της πόλης Άγιο Νικόλαο
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, αλλά και την παραμονή, εκατοντάδες είναι οι πιστοί που προσέρχονται στο Ναό, με ιδιαίτερη ευλάβεια, ζητώντας την βοήθεια του «Παππούλη» όπως με σεμνή οικειότητα τον αποκαλούν οι Κοζανίτες.

Με τη Θεία Λειτουργία να πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου λόγω των συνθηκών η είσοδος θα παραμείνει κλειδωμένη για τους πιστούς έως και το βράδυ, ενώ στο σημείο βρίσκεται η αστυνομία για την αποφυγή συνωστισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου πέφτει το πρώτο χιόνι και αγριεύει ο καιρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 100 χρόνια ο Ναός δεν έχει κλείσει ποτέ, λειτουργεί καθημερινά, τελούνται οι θείες λειτουργίες παραμένοντας ολημερίς ανοιχτός για τους πιστούς.

Ο θαλασσινός Άγιος, πολιούχος σε μια ορεινή περιοχή όπως η Κοζάνη, εκ Ρωσίας ερχόμενος με την πρωτοβουλία και την φροντίδα του ευεργέτη, Χαρισίου Τράντα, που χρηματοδότησε την ανέγερσή του με χρήματα που κληρονόμησε από συγγενή του αξιωματικό στα τσαρικά στρατεύματα.

Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1664 ενώ με προεδρικό διάταγμα ανακηρύχθηκε ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο διατηρητέο. Εξάλλου, με βασιλικδιάταγμα της 9ης Απριλίου 1953 ο Άγιος Νικόλαος αναγνωρίστηκε ως πολιούχος και προστάτης της Κοζάνης.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 7 το πρωί με το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, Παύλο, να ζητά από τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα. «Εσύ λαέ του Θεού, ευλογημένε, παρακαλείσαι όπως τηρείς απαρεγκλίτως, όσα η ιατρική επιστήμη εντέλλεται», τόνισε κατά τη διάρκεια του Μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού. «Ο Άγιος Νικόλαος είναι κοντά μας. Σκεπάζει την Κοζάνη του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλυμνος: Κεκλεισμένων των θυρών ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Νικολάου
Κεκλεισμένων των θυρών θα τελεστεί ο εσπερινός και η Αρχιερατική θεία λειτουργία , Μετά τη θεία λειτουργία ο Ιερός Ναός θα παραμείνει ανοικτός από 11.00 το πρωί έως 5.00 το απόγευμα για προσκύνημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μητροπολίτης Παϊσιος στην ανακοίνωση : Το πρόγραμμα τούτο το κοινοποιεί με πόνο ψυχής και παρακαλεί θερμώς να τηρηθεί από τον ευλαβή Καλυμνιακό Λαό, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο ευλογημένο Νησί μας, αλλά όλοι να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα με υγεία και χαρά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Με αυτόν τον κωδικό θα μεταβείτε στα καταστήματα τη Δευτέρα (07/12)

Ο ΓΓ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Close