Σαρώνει το παθητικό κάπνισμα: 8 στους 10 εκτίθενται στον καπνό

Οκτώ στους δέκα Έλληνες εκτίθενται στους πυκνούς -και βλαβερούς- καπνούς των τσιγάρων σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και όπου αλλού… απαγορεύεται το κάπνισμα στη χώρα μας σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο-παρωδία. Δηλώνουν, μάλιστα, πως ντρέπονται για αυτό που συμβαίνει και που υφίστανται τόσο από πλευράς των καπνιστών όσο και από πλευρας της πολιτείας που αδιαφορεί παντελώς για το παθητικό κάπνισμα.

Τα θλιβερά αυτά στοιχεία ανέφερε μεταξύ άλλων ο πνευμονολόγος- εντατικολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου (Σάββατο 4 Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκαλείται κατά 90% από το κάπνισμα, ευθύνεται για 8.000 θανάτους το χρόνο στην Ελλάδα. Συνεπώς, υπογράμμισε, η μείωση του καπνίσματος αποτελεί τον κύριο μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου αυτού.

Ο κ. Μπεχράκης εμφανίστηκε απογοητευμένος αλλα και επικριτικός για το παθητικό κάπνισμα και τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση. Έχουμε έναν σωστό νόμο, έχουμε τον λαό που θέλει την εφαρμογή του και την Πολιτεία που δεν τον εφαρμόζει» ειπε ο κ. Μπεχράκης.

Το παθητικό κάπνισμα, όπως τόνισε ο κ. Μπεχράκης, αποτελεί γνωστό καρκινογενετικό μηχανισμό στον οποίο εκτίθενται υποχρεωτικά πάνω από 130.000 εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ ο μέσος Έλληνας εκτίθεται σε ποσοστό 78,5% σε παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.

Όχι στο κάπνισμα λεει η -θεριακλίδικη- ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Την ίδια στιγμή, αποφασισμένος να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο εμφανίστηκε -στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου- ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος.

Ο γενικός γραμματέας κάνοντας την… αυτοκριτική του, ανέφερε πως «βαραίνει και εμένα η διαχρονική αποτυχία της ελληνικής πολιτείας στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου» και διαβεβαίωσε πως το θέμα απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Υποστήριξε
επισης ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θα συζητηθούν οι τρόποι εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, προκαλώντας αν μη τι αλλο θυμηδία δεδομένης της προκλητικής στάσης του αναπληρωτή υπουργού
Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη ο οποίος καπνίζει… όπου του καπνίσει, αρχής γενομένης απο το υπουργείο Υγείας και τη Βουλή.

«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να φέρουμε την αντικαπνιστική νομοθεσία και στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, καθώς είναι ένα θέμα που δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνη της η Αριστοτέλους» είπε ο κ. Μπασκόζος, ενώ για να πείσει τους δικαίως επιφυλακτικούς ακροατές του εντός κι εκτός της εκδήλωσης είπε χαριτολογώντας πως η νομοθεσία θα εφαρμοστεί, παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει ο κ. Πολάκης…

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2017/02/%cf%83%ce%b1%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-8-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-10-%ce%b5.html#ixzz4YBAJLu6Q

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο γάμος ενισχύει την ψυχική υγεία των αντρών
Πότε υπάρχει Ευτυχία μέσα στο γάμο

Έτσι θα φτάσουν να αγαπιούνται αληθινά μεταξύ τους και να είναι ευτυχισμένοι.

Close