Στο στόχαστρο το Άγιον Όρος

Με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού το Άγιον Όρος έχει μπει στο στόχαστρο μερίδας των ΜΜΕ.Διάφοροι κονδυλοφόροι έχουν πάρει την πένα τους και βγάζουν πύρινα άρθρα για να κλείσει το Άγιον Όρος.
Άλλοι πάλι μιλούν για «αντάρτικο» των μοναχών. Άλλοι πάλι για Βατικανό.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Είναι τα πράγματα τόσο επικίνδυνα και δικαιολογείται η αντίδραση αυτή ορισμένων ΜΜΕ;
Η απάντηση είναι όχι.

Όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, στο Άγιον Όρος πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο διήμερο 180 τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ και βγήκαν όλα αρνητικά.

Ἠδη ο ΕΟΔΥ αποχώρησε από το Άγιον Όρος από χθες.

Πάνω από 100 τεστ έχουν γίνει στο Άγιον Όρος από το Κέντρο Υγείας και ιδιωτικές εταιρείες, και βγήκαν επίσης αρνητικά.

Δηλαδή μιλάμε για 300 αρνητικά τεστ σε έναν πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 3.500 κατοίκους, ενώ οι μοναχοί, που είναι οι μόνιμοι κάτοικοι, δεν είναι πάνω από 2.000.

Παρά τις αντίθετες προσδοκίες των παραπάνω κονδυλοφόρων, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 12.
Κάποιοι λοιπόν, που ασφαλώς δεν θέλουν το καλό του Αγίου Όρους, λένε ότι τα 12 κρούσματα είναι πάρα πολλά για έναν πληθυσμό 2000 ανθρώπων.

Και στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, άλλοτε συνειδητή και άλλοτε ασυνείδητη και από άγνοια.

Τα 12 κρούσματα που εντοπίστηκαν δεν αφορούν μόνο μοναχούς, αλλά και λαϊκούς που πέρασαν από το Άγιο Όρος.

Ο πληθυσμός του Αγίου Όρους δεν είναι μόνο 2000, αλλά, εάν συνυπολογιστούν οι λαϊκοί εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών και οι επισκέπτες, που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Αγίου Όρους, φτάνει γύρω στις 3.500.

Πώς λοιπόν, ενώ στα κρούσματα συνυπολογίζουν και τους διερχόμενους λαϊκούς, στον συνολικό πληθυσμό τους αφαιρούν, για να φτάσουν να μιλούν για 12 κρούσματα στους 2.000 ανθρώπους;

Και επίσης: γιατί, ενώ όλες οι άλλες περιοχές του νομού Χαλκιδικής γύρω από το Άγιον Όρος μετριούνται σαν ενιαίος νομός Χαλκιδικής, το Άγιον Όρος μετριέται χωριστά;

Μπορεί μεν διοικητικά το Άγιον Όρος να είναι αυτοδιοίκητο, αλλά για να αντιληφθεί κανείς την πραγματική εικόνα σε σχέση με την πανδημία στο Άγιον Όρος, θα πρέπει να το συγκρίνει με τον συνολικό πληθυσμό της Χαλκιδικής, δηλαδή με έναν πληθυσμό 115.000 ανθρώπων.

Διότι το Άγιον Όρος δεν είναι απομονωμένο από την υπόλοιπη Χαλκιδική. Έχει γεωγραφική συνέχεια και συνεχή επικοινωνία.

Κάθε εβδομάδα μπαίνουν σε αυτό δεκάδες εργαζόμενοι από την υπόλοιπη Χαλκιδική, όπως και δεκάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, που για να μπουν διασχίζουν όλη την Χαλκιδική.

Συνεπώς, άσχετα με τις διοικητικές περιφέρειες και το καθεστώς διοίκησης που ισχύει, αντικειμενικά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά, το Όρος, για να έχουμε πραγματική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασής του, θα πρέπει να υπολογιστεί και να συγκριθεί με την υπόλοιπη Χαλκιδική.

Και τα 12 κρούσματα σε πληθυσμό 115.000 ανθρώπων δεν είναι το ίδιο με τα 12 κρούσματα σε πληθυσμό 2.000 ανθρώπων.

Ποιος πήγε να απομονώσει π.χ. την χερσόνησο της Κασσάνδρας, όταν βρέθηκαν κρούσματα σε κατασκηνώσεις της, ή τον Δήμο Πολυγύρου, όταν βρέθηκαν 50 κρούσματα σε εργοστάσιο της περιοχής του, για να πει ότι βρέθηκαν 5 κρούσματα σε 17.000 κατοίκους (πληθυσμός Κασσάνδρας) ή 50 κρούσματα σε 22.000 (πληθυσμός Δήμου Πολυγύρου), για να πει «βάλτε lockdown στην Κασσάνδρα ή στον Δήμο Πολυγύρου»;

Γιατί το κάνουν για το Άγιον Όρος;

Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κερκύρας Νεκτάριος: Δεν θα υποκύψουμε στην προπαγάνδα εις βάρος της Εκκλησίας

Κερκύρας Νεκτάριος

Close