Τίμιε Πρόδρομε,του είπε, δείξε μου τώρα πως θα χτυπάω τις καμπάνες

Η ιστορία με τον Τίμιο Πρόδρομο και το νεωκόρο

 

Η ιστορία με τον Τίμιο Πρόδρομο και το νεωκόρο

Κάποτε, ζούσε ένας νεωκόρος, που είχε πολύ σεβασμό, πολλή ευλάβεια και φόβο Θεού… Ήταν από εκείνους τους νεωκόρους, που τους ζητάμε και τους θέλουμε ως υπηρέτες και βοηθούς στον Ναό.
Ο Ναός ήταν κτισμένος προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου. Χτυπούσε λοιπόν ο νεωκόρος τις καμπάνες του Ναού – Ήταν τρεις, τέσσερις οι καμπάνες – και ο νεωκόρος τις χτυπούσε με τα δυο του χέρια.Έπεσε όμως και τραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι και δεν μπορούσε να χτυπήσει τις καμπάνες με το ένα χέρι μονάχα. Και ήταν γι᾿ αυτό πολύ στενοχωρημένος. Ερχόταν μεγάλη γιορτή και δεν θα χτυπούσε γλυκά, ρυθμικά, όπως συνήθως, πότε τη μία, πότε την άλλη, πότε δύο δύο, πότε τρεις και μία, όπως κάνουν στο Άγιον Όρος.

Λοιπόν, τι να κάνει, πηγαίνει στον Τίμιο Πρόδρομο και του λέει:

– Ακουσέ με, Άγιε! Ο Ναός σου είναι αυτός, το χέρι μου το είδες, δεν μπορώ με το ένα χέρι. Για έλα δω. (Τον παίρνει λοιπόν από το χέρι – κατέβηκε ο Τίμιος Πρόδρομος από την εικόνα του! – και τον πηγαίνει έξω στο καμπαναριό.) Για δείξε μου τώρα πως θα χτυπάω τις καμπάνες!
Παίρνει ο Τίμιος Πρόδρομος κάνει θηλιές τα σχοινιά, βάζει τη μια θηλιά στο ένα χέρι και την άλλη θηλιά στον αγκώνα, και του έδειξε με ποιόν θερμό τρόπο θα χτυπά τις καμπάνες.
— Ευχαριστώ πολύ, είπε ο νεωκόρος στον Άγιο!
Και χτυπούσε τις καμπάνες όπως του έδειξε ο Τίμιος Πρόδρομος!
(Από τις προσωπικές σημειώσεις του π.Στέφανου Α)

Τω Θεώ δόξα.!

Αμήν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πίστη και έργα
Πως δείχνεις την αγάπη σου στον Κύριο;

Δυστυχία είναι να βλέπουμε πόσο θλιβερή και αξιολύπητη είναι η αγάπη μας γι’ αυτούς που ισχυριζόμαστε ότι είναι τα αγαπημένα...

Close