Τι αποκαλύπτει ο φίλος του Βαρουφάκη για το μυστικό σχέδιο

texas-656x410

Στην παραδοχή ότι από τον Μάρτιο είχαν ήδη ξεκινήσει
οι εργασίες της ομάδας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Βαρουφάκη και προετοίμαζε μυστικά σχέδιο σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, προχωρά ο 63χρονος Τζέιμς Γκάλμπρέιθ, Αμερικανός οικονομολόγος, σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών και μέλος της εν λόγω ομάδας, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στη συνέντευξή του, που τιτλοφορείται από το Spiegel: «Ούτε ο Σόιμπλε δεν θεωρεί καλή λύση αυτή τη συμφωνία», ο Τζ. Γκάλμπρέιθ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, αναφέρει ότι ήταν μέλος της ομάδας που συγκροτήθηκε στους κόλπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και είχε ως στόχο την εκπόνηση σχεδίου σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο καθηγητής ωστόσο αρνείται τον χαρακτηρισμό «μυστικό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή» που χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος και υποστηρίζει ότι η αποστολή της ομάδας ήταν να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα προέκυπταν σε περίπτωση που οι εταίροι εξανάγκαζαν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Κάναμε ιστορική έρευνα, εξηγεί, εξετάζοντας παλιότερες οικονομικές κρίσης όπως π.χ. στην Καλιφόρνια στις αρχές του 2000 και στην Κύπρο. Οπότε το ζητούμενο ήταν να βρούμε ένα δρόμο που θα ταίριαζε στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά «Φτάσατε στο σημείο όπου αυτό το σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα;» ο καθηγητής απαντά μονολεκτικά «όχι».

Ο Γκαλμπρέιθ αποκαλύπτει επίσης ότι οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν προς το τέλος Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν γύρω στην πρώτη εβδομάδα του Μαϊου.

Αιτιολογεί την μυστικότητα κάτω από την οποία κινήθηκε η ομάδα ως απαραίτητη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «η δουλειά μας θα είχε παρερμηνευθεί» όπως λέει.

Η μυστική φύση των προετοιμασιών τροφοδότησε φήμες «πραξικοπήματος» επισημαίνει ο δημοσιογράφος, κάτι που αρνείται ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η εν λόγω ομάδα δεν αναμείχθηκε ποτέ σε πολιτικές συζητήσεις ή στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαψεύδει επίσης τα σενάρια περί «χακαρίσματος» με στόχο την ηλεκτρονική υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών από τα αρχεία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είχε ενταχθεί στις συζητήσεις. Επισημαίνει πάντως ότι «η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον σύστημα για την είσπραξη φόρων ώστε να διευκολυνθούν και οι εγκεκριμένες πληρωμές από το ελληνικό κράτος προς τους προμηθευτές του ήταν κάτι που ανοιχτά είχε συζητήσει ο Γ. Βαρουφάκης την ημέρα της παραίτησής του. Προφανώς τότε δεν είχε τραβήξει καθόλου την προσοχή».

newsbeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κώστας Βίρβος
Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος

Ένας από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς στιχουργούς της ελληνικής μουσικής, ο Κώστας Βίρβος, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 88...

Close