Το πιο κρίσιμο στοίχημα της Τουρκίας

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

Στο άρθρο μας της 29/08/2016, με τίτλο «Αγώνας δρόμου Κούρδων-Τούρκων», αναφερθήκαμε στη σημασία που έχει η πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι μεταξύ Χαλεπίου-Ράκκας και ενώνει την ευρύτερη περιοχή με την Τουρκία. Επίσης, αναφερθήκαμε στον αγώνα δρόμου Τούρκων, Κούρδων, Σύρων, Ρώσων και Αμερικανών για το ποιος θα την απελευθερώσει από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. που την κατέχουν.

Αυτόν το μήνα που πέρασε από το προηγούμενο άρθρο έχουν γίνει πολλά και φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι είναι σαν να σπρώχνουν την Τουρκία να κινηθεί αυτή προς την Αλ Μπαμπ.

Το τι ακριβώς γίνεται γύρω από αυτό το θέμα και το πώς αυτό επηρεάζει τις αεμρικανοτουρκικές σχέσεις, ας αφήσουμε τον εμπειρότατο αρθρογράφο της Milliyet, Φικρέτ Μπιλά,  να μας το περιγράψει…

Οι ΗΠΑ δίνουν εξετάσεις στην Αλ Μπαμπ
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στους Κούρδους των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) τα όπλα που μετέφεραν με αεροπλάνα στο Κομπάνι. Τα όπλα μεταφέρθηκαν από δύο αεροπλάνα που έκαναν οκτώ εξόδους – δημοσιεύθηκαν και βίντεο από την επιχείρηση αυτή.

Η Άγκυρα ήταν ενήμερη. Ο πρόεδρος Ερντογάν, όταν μετέφερε την πληροφορία αυτή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, πήρε την απάντηση «Δεν είμαι ενημερωμένος», όμως ο υπουργός Άμυνας Κάρτερ επιβεβαίωσε την πληροφορία και είπε ότι η παροχή όπλων στο YPG θα συνεχιστεί. Άλλωστε, οι ΗΠΑ στο θέμα αυτό παίζουν καθαρά.

Όπως αποκαλύφθηκε κατά τις επαφές του Προέδρου Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Όμως το YPG τι θα τα κάνει τα όπλα; Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι να προελάσει το YPG από ξηράς και να εκκαθαρίσει τη Ράκκα. Η Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση. Οι ΗΠΑ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Συνεχίζουν να δίνουν μηνύματα ότι προτιμούν τη συνεργασία με τους Κούρδους του PYD­-YPG.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην επιχείρηση της Ράκκας, από κοινού με το PYD-­YPG, θεωρείται από την Τουρκία μια εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία.

Το τεστ πριν από τη Ράκκα
Η Τουρκία θα τεστάρει τις ΗΠΑ πριν από τη Ράκκα στην Αλ Μπαμπ. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) προσπαθούν να προελάσουν προς την Αλ Μπαμπ, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ). Το ΙΚ συνεχίζει να οχυρώνει την πόλη.

Η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στον έλεγχο της πόλης αυτής, για να αποτρέψει την επέκταση του PKK-­PYD-­YPG και για τον έλεγχο των συνόρων της.

Από την άλλη πλευρά, το μέτωπο PKK-­PYD-­YPG θέλει να καταλάβει την πόλη για να σχηματίσει τον Κουρδικό Διάδρομο. Γι’ αυτό σχεδιάζει επιχείρηση απελευθέρωσής της Αλ Μπαμπ από το ΙΚ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Η Τουρκία θα τεστάρει τις ΗΠΑ στην Αλ Μπαμπ. Εάν τα όπλα που έδωσαν οι ΗΠΑ στο YPG πριν από τη Ράκκα χρησιμοποιηθούν στην Αλ Μπαμπ, τότε θα φανεί ότι οι ΗΠΑ βοηθούν το PKK­PYD να ανοίξει τον διάδρομο από το Νότο.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παίζουν διπλό παιχνίδι. Οι ΤΕΔ θα το κάνουν;

Ο ΕΣΣ προσπαθεί να προελάσει προς Αλ Μπαμπ, με την βοήθεια των ΤΕΔ. Όμως είναι αλήθεια ότι προχωρεί πολύ αργά. Στρατιωτικοί ειδικοί θεωρούν ότι ο ΕΣΣ πολύ δύσκολα θα καταλάβει και θα ελέγξει αυτήν την πόλη.

Γι’ αυτό, αν οι ΗΠΑ κατευθύνουν τον YPG προς την Αλ Μπαμπ, θα υποχρεωθούν οι ΤΕΔ να κινηθούν κι αυτές προς τα κει.

Για να αποτραπεί η δημιουργία του Κουρδικού Διαδρόμου είναι υποχρεωτικό οι ΤΕΔ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταλάβουν την Αλ Μπαμπ. Η Τουρκία είναι έτοιμη γι’ αυτό, από στρατιωτικής πλευράς…

Η Τουρκία είναι κράτος και όχι οργάνωση
Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος-μαριονέτα. Είναι από τα κράτη με τη μεγαλύτερη παράδοση στον κόσμο. Γι’ αυτό, αν οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν στην ίδια ζυγαριά την Τουρκία με το PYD­YPG ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα είναι ένα τραγικό λάθος.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί μια τέτοια συμπεριφορά.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Τουρκία δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση…

 

ΠΗΓΗ: pontos-news.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Όταν αλλάζουμε πνευματικό χρειάζεται να εξομολογηθούμε πάλι τις παλιές αμαρτίες;
Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 2-10-2016 (Β’ Λουκά)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Προς Κορινθίους Β΄ (δ΄ 6-15)

Close