Ταξιδιωτικοί προορισμοί: Αράχωβα, Βοιωτία

Araxova

Από τους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς στη χώρα μας είναι η κοσμοπολίτικη Αράχωβα ή Ράχωβα, όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες ράχες του Παρνασσού σε υψόμετρο 900 – 1000 μέτρων.Χωριάτικα πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, αξεπέραστη φυσική ομορφιά, παράδοση, έντονη νυχτερινή ζωή και τοπικές λιχουδιές είναι μερικά μόνο από στοιχεία της πόλης, που λατρεύουν οι επισκέπτες της.

Κοσμικοί, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της φύσης, αλλά και όσοι θέλουν απλώς να ζήσουν το «μύθο» της, δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους εδώ, στο μπαλκόνι του Παρνασσού.

Ελιές, λάδι εκλεκτό και κρασί, που συνεχίζει την παράδοση του παλιού μπρούσκου κρασιού, είναι τα προϊόντα της Αραχωβίτικης γης. Πασίγνωστα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της όπως η φέτα Παρνασσού και κυρίως η φορμαέλλα. Επίσης περίφημα είναι τα αραχωβίτικα καρπίτια, χαλιά με παραδοσιακά αραχωβίτικα σχέδια.

Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Αράχωβας αποτέλεσε η δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων του Παρνασσού.

Η σημερινή Αράχωβα παρά την αλματώδη ανάπτυξή της, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, τα ήθη και τα έθιμά της.

Οι 35 εκκλησίες της Αράχωβας είναι δείγμα της βαθιάς πίστης, που διακρίνει τους ντόπιους.

Στη δυτική έξοδο της πόλης προς τον Παρνασσό έχει στηθεί μαρμάρινη προτομή του Γ. Καραϊσκάκη, πάνω σε πέτρες, συμβολικό τρόπαιο νίκης 300 τουρκικών κεφαλών, που στήθηκε μετά την μάχη.

Στο κέντρο της πόλης ο βράχος της Ώρας τυλιγμένος στον κισσό και το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, είναι αληθινά στολίδια της Αράχωβας, όπως επίσης και ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι.

Επισκεφθείτε ακόμα τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού.

 

 

 

 

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Παρακολουθήστε το συγκεκριμένο βίντεο, γιατί θα σας σώσει τη ζωή
Παρακολουθήστε το συγκεκριμένο βίντεο, γιατί θα σας σώσει τη ζωή

Ο διασώστης και πυροσβέστης Jeff Rehman ανέπτυξε μια μέθοδο που θα σώσει τη ζωή σας

Close