Ταξιδιωτικοί προορισμοί – Αρκαδία, Βυτίνα

 
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033μ. σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του Μαινάλου, η Βυτίνα έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαινάλου» και πράγματι ο επισκέπτης θα ανακαλύψει ένα χωριό γαλήνιο και φιλόξενο, που θα τον υποδεχθεί στην αγκαλιά του, προσφέροντας του ηρεμία και χαλάρωση.
Τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια της έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, στην οποία δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Μέσα από μια βόλτα στα όμορφα στενά της και τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της θα δείτε από κοντά τις ομορφιές που συναντά κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.
Επαναστατική, εκτός των άλλων, η Βυτίνα αποτέλεσε την πατρίδα πολλών άξιων οπλαρχηγών και καπεταναίων, παίζοντας ενεργό ρόλο στην ελληνική επανάσταση. Μάλιστα, ο οικισμός της πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επτά φορές.
Πολλά χρόνια αργότερα υπήρξε αξιόλογο κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας και ακόμα και σήμερα θα βρείτε πολλά τουριστικά μαγαζάκια στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια.
Σημείο αναφοράς για τις εξορμήσεις σας θα είναι ζωντανή πλατεία της Βυτίνας με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο.
Γύρω της είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των καφέ και των παραδοσιακών εστιατορίων, που προσφέρουν νόστιμες τοπικές συνταγές.
Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, καθώς και το ιστορικό πετρόκιστο κτίριο του Ελληνικού Σχολείου.
Η Βυτίνα είναι ιδανικός προορισμός για ατέλειωτους περιπάτους. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία είναι ο Δρόμος της Αγάπης, μια ρομαντική διαδρομή ανάμεσα σε ψηλά δέντρα.
Παράλληλα, σε μικρή απόσταση από το χωριό θα βρείτε οικισμούς εκπληκτικής ομορφιάς, αλλά και ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία και μοναστήρια, που αξίζει να επισκεφθείτε.
Ανεβείτε στο λόφο του Αη – Λιά για να απολαύσετε την υπέροχη θέα και κάντε μια βόλτα στα ιστορικά μοναστήρια της Κερνίτσας και των Αγών Θεοδώρων.
Τοποθετημένη σε στρατηγικό σημείο, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο δημοφιλές χιονοδρομικό του Μαινάλου, αλλά και στα πανέμορφα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα και Λαγκάδια.




newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Άγιος Κωνσταντίνος: Γιατί πολεμήθηκε;

Άγιος Κωνσταντίνος: Γιατί πολεμήθηκε; Ο Άγιος Κωνσταντίνος γνωστός και ως Μέγας Κωνσταντίνος (Imperator Ceasar Clavdius Valerius Constantinus Augustus) εορτάζει στις...

Close