100 χρόνια και πλέον ιστορία γιορτάζει το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

100 χρόνια και πλέον ιστορία το Ρεθεμνίωτικο Καρναβάλι

 Υπάρχουν κάποιες φορές, κι αυτές πιστέψτε με δεν είναι λίγες, που οι λέξεις είναι φτωχές

για να περιγράψουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο, από τον οποίο έχω την τύχη να κατάγομαι. Σαφώς δεν θέλω να υποτιμήσω την υπόλοιπη Ελλάδα μας, αλλά ξέρετε όλοι-ες έχουμε αδυναμία στον τόπο που μεγαλώσαμε.

Που να πρωτοαναφερθώ! Είμαστε ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Κάθε γωνιά και κάθε σοκάκι στο Ρέθυμνος μας, γιατί οι ντόπιοι έτσι το αποκαλούμε, κρύβει ένα ξεχωριστό παρελθόν. Οι δρόμοι μυρίζουν αναμνήσεις. Σε πολλά σημεία καθώς κάνεις βόλτα, κυρίως το καλοκαίρι θα συναντήσεις τους παλιούς Ρεθεμνιώτες να κάθονται έξω από τα σπίτια και θυμούνται κάτι από τα παλιά. Θα σας γράψω όμως γι’ αυτές τις ιστορίες άλλη στιγμή, λίαν συντόμως!!

Διανύοντας την περίοδο του Τριωδίου, επιβάλλεται να αναφερθώ στο περιβόητο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι που μετρά στο διάβα του 100 και πλέον χρόνια. Χορός, μουσική, δημιουργία στο έπακρον, ξεγνοιασιά, συνεργασία, εδέσματα, μεταμφίεση, κυνήγι θησαυρού, τραγούδια, παρέλαση ομάδων, αρμάτων και στολών που ακουμπούν τα κόκκινα. Είναι μερικές από τις λέξεις που συνάδουν με αυτή τη μεγάλη γιορτή. Κάθε χρόνο και μια διαφορετική αλλά πάντα επίκαιρη θεματολογία. Φέτος, εστιάζουμε στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού, (bullying), θύματα του οποίου είναι κυρίως νεαρές ηλικίες που δέχονται προσβλητικές και όχι μόνο συμπεριφορές. Όπως τονίζει ο Δήμαρχος μας κ. Μαρινάκης «Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις καλούμαστε όλοι μαζί, πολίτες του Ρεθύμνου και φιλοξενούμενοι,  συντροφιά με τους συμβολισμούς που το Καρναβάλι φέρει εδώ και πολλές δεκαετίες, ν’ αναστοχαστούμε, να μοιραστούμε βεβαιότητες κι ανησυχίες, να καταθέσουμε παραδοχές κι ελπίδες, ν’ ανταλλάξουμε συναισθήματα  και ιδέες, για να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή εκφοβισμού που πληγώνει και περιθωριοποιεί νέα παιδιά. Μέσα από τα χρώματα, τις  μουσικές και αυτή την αδιαμεσολάβητη επίκληση του θυμικού που μας προσφέρει αβίαστα το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ανοίγουμε τις πόρτες του μυαλού και της καρδιάς μας στα παιδιά που πλήττονται από κάθε μορφής εκδήλωση βίας, για να τα διαβεβαιώσουμε πως είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να μοιραστούμε τις ανησυχίες τους και να καταπολεμήσουμε τους φόβους  τους, εξαλείφοντας τις πηγές του. 

100 χρόνια και πλέον ιστορία το Ρεθεμνίωτικο Καρναβάλι

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν όλους στην πόλη μας, η οποία, μέσα από τη μεγάλη της γιορτή, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, σας προσκαλεί να προσυπογράψετε με τη συμμετοχή σας την απόρριψη κάθε διάκρισης που πλήττει την ταυτότητα και την προσωπικότητα της νέας γενιάς και να λάβετε ενεργά μέρος  σε αυτή τη γεμάτη ζωντάνια και αισιοδοξία αλληλεπίδραση  του παρόντος με το μέλλον».  

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταγεγραφεί και αναφέρονται και στον αντίστοιχο ιστιότοπο, στο Αναγεννησιακό Ρέθυμνο, χρονολογούνται ήδη από το 1914 τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων.  Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθεμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την «Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου!»

Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες» οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης»!

Στη φετινή μας παρέλαση, στις 22/02/2015 και ώρα 14:00 για περίπου τέσσερις θα παρελάσουν 45 ομάδες που θα γεμίσουν την πόλη μας χρώματα, αρώματα, γέλια, φωνές, άρματα, στολές και υπέρμετρο κέφι. Όσοι επιθυμείτε είστε ευπρόσδεκτοι!!

Μια πόλη ζεστή, το Ρέθυμνο μας, με φιλόξενους ανθρώπους, με ξεχωριστά στέκια, με τα πιο εύγευστα εδέσματα ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί όποιον επιθυμεί να την επισκεφτεί και να την εξερευνήσει, όλες τις μέρες του χρόνου.

Σίγουρα θα την λατρέψετε!

Χριστίνα Τριποδιανάκη,Greekpress.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Έφθασε καιρός… Δοξαστικό αίνων Τυρινής

Έφθασε καιρός... Δοξαστικό αίνων Τυρινής

Close