Τι να αφήσουμε πίσω μας με τον νέο χρόνο

Τι να αφήσουμε πίσω μας με τον νέο χρόνο

Πετάμε το παλιό ημερολόγιο για να βάλουμε στη θέση του το καινούργιο. Σπάνια όμως σκεφτόμαστε τι άλλο πρέπει να απομακρύνουμε από τη ζωή μας για να κάνουμε χώρο στο νέο και στην αλλαγή.

Ο συνηθισμένος μας εαυτός συνεχίζει να κουβαλάει παλιές ιδέες, συνήθειες ή συμπεριφορές που δεν λειτουργούν, χωρίς καν να σκέφτεται να τις εγκαταλείψει.

Δύσκολη δουλειά όταν είναι να χάσουμε ή να αφήσουμε πίσω κάτι. Αλλά πώς αλλιώς θα αναπτυχθούμε; Για να προχωρήσουμε πρέπει να ξεφορτώσουμε το επιπλέον άχρηστο βάρος. Παρωχημένες σκέψεις, αρνητικά συναισθήματα και εμπλοκές εμποδίζουν τον φρέσκο αέρα και την ομαλή ροή στη ζωή. Ποια είναι τα βαρίδια που πρέπει να αφαιρέσουμε για μια πραγματικά νέα χρονιά;

Ας δούμε ξανά όλες εκείνες τις στάσεις, ενέργειες και τακτικές που μας άφησαν εξαντλημένους ή είχαν μηδαμινά αποτελέσματα, συνήθειες που δεν εξυπηρετούν, συναισθήματα που επαναλαμβάνονται άσκοπα, σκέψεις που χρειάζονται επικαιροποίηση. Φόβοι, επικρίσεις, ζήλιες, ενοχές, περιορισμοί που γέμισαν τη χρονιά που πέρασε. Από ποιες επιλογές πρέπει να παραιτηθούμε για να υλοποιήσουμε νέες αποφάσεις;

Για να ανοίξουμε χώρο στο νέο, ανοίγουμε φυσικά και στα ντουλάπια μας. Πετάμε ή χαρίζουμε ό,τι δεν χρησιμοποιούμε πια: ρούχα, χαρτιά, έπιπλα, βιβλία. Μερικές φορές χρειάζεται να αποδεσμευτούμε και από σχέσεις. Το να ξεπερνάμε κάποιον δεν σημαίνει ότι τον απορρίπτουμε.

Μήπως κουβαλάμε απωθημένα; Οταν κάποιος μας έβλαψε επαναλαμβάνουμε στο μυαλό μας τα αίτια του θυμού μας. Γιατί να μην συγχωρέσουμε; Η διαιώνιση ενός παλιού θέματος τρώει συνεχώς ενέργεια και δεν προσφέρει ανακούφιση. Κι αν έχουμε φταίξει εμείς σε κάτι, μια συγγνώμη μας απελευθερώνει επίσης.

Καθώς εξελισσόμαστε χρειάζεται συνεχώς να απελευθερώνουμε το παρελθόν μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε. Μαθαίνουμε από αυτό αλλά επενδύουμε στο μέλλον. Κι αν διστάζουμε να αποχωριστούμε κάποιες αποσκευές, αξίζει να δούμε τουλάχιστον τις συνέπειες της προσκόλλησής μας.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η σχέση της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με την υγεία
Η σχέση της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με την υγεία

Η σχέση της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με την υγεία

Close