Αγρότες – Μπλόκα: 8.000 τρακτέρ μόνο στη Β. Ελλάδα!

Συνεχίζονται δριμύτερες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο.

Νέα μπλόκα σε διάφορες περιοχές τηςΚεντρικής και Δυτικής Ελλάδας, με τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα σε διάφορα κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας, αλλά και στα τελωνεία, να υπερβαίνουν πλέον τα 8.000.

Με φράσεις όπως «δεν υπάρχει επιστροφή», «σκοπεύουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο», αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στα προωθούμενα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ζητώντας από τον πρωθυπουργό, να προσέλθει ο ίδιος στα μπλόκα για συζητήσεις «όπως έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση» ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Σερρών,Στέργιος Λίτος.

«Ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση και με τη συνδρομή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα» σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Αχιλλέας Καμπούρης, από το μπλόκο τωνΜαλγάρων, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να συζητήσουμε καμία ρύθμιση, καμία διορθωτική κίνηση».

Το σημερινό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, ενώ υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και σήμερα αναμένεται να φθάσουν και μελισσοκόμοι. Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα.

Δυτική Ελλάδα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκα στις εθνικές οδούς ΑντιρρίουΙωαννίνων και ΠατρώνΠύργου. Συγκεκριμένα, αγρότες τηςΑιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει σε δύο διαφορετικά σημεία την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν κλείσει στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου.

Φθιώτιδα και Βοιωτία

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα 7 μπλόκα στη Φθιώτιδα προχώρησαν και σήμερα σε κλείσιμο της κυκλοφορίας κατά περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μπλόκο έγινε με τις αποφάσεις τους τόσο για την ώρα όσο και για το χρόνο.

Αλλοι ξεκίνησαν τους αποκλεισμούς στις 12 το μεσημέρι και άλλοι στις 2 μμ. Αλλοι έκλεισαν τους δρόμους για 1 ώρα και άλλοι για 2 ώρες

Οι αγρότες απέκλεισαν για πάνω από 1 ώρα το εθνικό δίκτυο στο 210 km της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στην περιοχή της Ανθήλης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η τροχαία έκανε εκτροπή στην κυκλοφορία από παράδρομους έτσι ώστε με μικρές καθυστερήσεις τα αυτοκίνητα να συνεχίζουν στον προορισμό τους.

Στο μπλόκο των αγροτών στην Ανθήλη βρέθηκαν σήμερα και κτηνοτρόφοι και κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού έχυσαν δοχεία με γάλα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών μετά τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη Θεσσαλονίκη θα σκληρύνουν περισσότερο τη στάση τους ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετακίνησαν ήδη έναν αριθμό από τρακτέρ τα οποία τοποθέτησαν μέσα στην εθνική οδό ενώ προετοιμάζονται να μεταφέρουν και άλλα τρακτέρ τα οποία να τοποθετήσουν στο άλλο ρεύμα της εθνικής οδού

Ήπειρος

Με νέα μπλόκα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο. ΗΟμοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας συγκεντρώνει τρακτέρ στο 80ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στη θέση Ζέφυρος κοντά στο Λούρο και από τα απόγευμα θα ξεκινήσουν συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου.

Παράλληλα, το απόγευμα θα στηθεί και νέο μπλόκο από αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους και οδηγούς φορτηγών στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, στο 75ο χιλιόμετρο, στη θέση Φραξύλα.

Το μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα ενισχύεται με αγροτικά μηχανήματα από άλλες περιοχές, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς στην έξοδο της Εγνατίας.

Στην Άρτα, στο μπλόκο της παλιάς γέφυρας, οι αγρότες προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου με τρακτέρ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και από τις 19:00 έως τις 21:00. Ανάλογη είναι η εικόνα στο μπλόκο της εθνικής οδού Άρτας -Αντιρρίου, στο χωριό Κομπότι.

Κρήτη

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για το ασφαλιστικό αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

«Καλούμε εργαζόμενους, αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν δυναμικό “παρών” στις κινητοποιήσεις, ώστε και από την Κρήτη να στείλουμε το μήνυμα αντίθεσης στα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν τα μέτρα περάσουν θα σημάνουν και την καταστροφή του αγροτικού χώρου».

Επίσης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας κι εκείνος ότι «τα προβλήματα είναι, ήδη, σοβαρά, εάν περάσουν και τα μέτρα οδηγούμαστε σε καταστροφή».

Όλες οι πλευρές αναφέρουν ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Φωτογραφίες της χιονοθύελλας που έπληξε τις ΗΠΑ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η καλύτερη θέα του χιονιά που σάρωσε την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι από αλλού παρά από...

Close