Προσφυγικό: Σε αποθήκη ψυχών μετατρέπεται η Ελλάδα

Τη στήριξη της Κομισιόν προς την ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού εκφράζει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα παρά να καταφύγουν στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, αντίγραφο της οποία έχει στην κατοχή του το Politico, ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασής της για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί ηροή προσφύγων προς τον βορρά, με τη στήριξη της ΕΕ.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη εκεί, ανακουφίζοντας έτσι τις χώρες διέλευσης και τελικά την Αυστρία και τη Γερμανία.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας» έγραψε στον σλοβένο πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της Κομισιόν στο σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρουνβοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ μέσω οργάνων επιβολής του νόμου και της παροχής εξοπλισμού.

Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ, ο Γιουνκέρ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ελλάδα.

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα δέχεται σκληρή κριτική και προειδοποιήσεις από τη Γερμανία και την Αυστρία για αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν, εάν δεν κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα σύνορά της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο της Σλοβενίας.

«Δεν σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τη χώρα σε νεκροταφείο ψυχών. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους πολιτική είναι μία χώρα να κλείνει τα σύνορά της με την Ελλάδα», παρατήρησε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/metanastes241215.jpg

 


Μία… “δημιουργική” πρόταση “κατεβάζει” ο Gideon Rachman των Financial Times, με στόχο να λυθούν τα δύο μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΕ, η κρίση χρέους αλλά και το προσφυγικό, τα οποία συμπτωματικά όπως αναφέρει, έχουν και τα δύο πρωταγωνιστές την Ελλάδα και τη Γερμανία.


Η Κομισιόν εξετάζει την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Σε αποπομπή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde.

Σημειώνει ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει -την Τετάρτη- σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν της χώρας μας.

Το δημοσίευμα καταγράφει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε αυτή την περίπτωση:

  • Η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν.
  • Θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η εισήγηση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.
  • Η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
  • Μετά το τρίμηνο αν κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

http://admin.nooz.gr/Uploads/%CE%BB%CE%BCde.jpg

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Η Le Monde επισημαίνει ότι προωθείται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ.

Στόχος είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων».

Σημειώνει ωστόσο ότι αυτή η στρατηγική «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της».

nooz.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Mυστικό σχέδιο της τρόικας για τους πλειστηριασμούς  
Στο «σφυρί» και η πρώτη κατοικία

Πάνω από 30.000 δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δάνειά τους,

Close