Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους για τον Άγιο Πορφύριο

“Ο άγιος Πορφύριος αγαπήθηκε από μεγάλους και μικρούς, από μορφωμένους και απλοικούς, από κληρικούς και λαικούς, από όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς” ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγ. Όρους στην εκδήλωση των φοιτητών της Θεσ/νίκης για τον Άγιο Πορφύριο.

Αναλυτικά:

Η πρωτοβουλία των φοιτητών της Θεσσαλονίκης, να οργανώσουν ημερίδα προς τιμήν του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μας συγκίνησε, μας χαροποίησε και τόνωσε τις ελπίδες μας για τα νέα παιδιά και το μέλλον τους.

Βλέπουμε ότι τις νεανικές ψυχές δεν τις κερδίζουν μόνο τα εισαγώμενα από Δύση και Ανατολή ουμανιστικά ινδάλματα, αλλά και τα αγιασμένα πρότυπα που προβάλλει η Ορθόδοξος Παράδοσις του ευσεβούς Γένους μας. Και αυτό είναι πολύ παρήγορο.
Η δημόσια ζωή στην πατρίδα μας αποχριστιανίζεται με νόμους που φέρνουν την αποστασία, αλλά τις καρδιές αυτών των φοιτητών κερδίζει η αγάπη για τον Χριστό και τους Αγίους Του.
Ο άγιος Πορφύριος αγαπήθηκε από μεγάλους και μικρούς, από μορφωμένους και απλοικούς, από κληρικούς και λαικούς, από όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Η ζωή του, ο λόγος του, η ποιμαντική του, ο θάνατός του, όλα μιλούσαν για τον Χριστό. «Ο Χριστός είναι το παν», έλεγε. Το ζούσε και το δίδασκε.
Όπως όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, έτσι και ο άγιος Πορφύριος, έγινε η παρηγοριά μας, η καταφυγή μας, ο πλούτος μας.

Η αγιότητα της ζωής του και το πλήθος των χαρισμάτων του έγινε τώρα δικός μας πλούτος. Εκείνος αγωνίσθηκε και έγινε θεός κατά χάριν. Ο αγώνας του έγινε δικό μας πρότυπο. Οι συμβουλές του οδηγός μας. Οι πρεσβείες του απαντοχή μας. Και τα χαρίσματά του έγιναν μαρτυρία, ότι ο Χριστός είναι «χθες και σήμερον ο αυτός, και εις τους αιώνας», δηλαδή Σωτήρας και Λυτρωτής μας. Έγιναν μαρτυρία ότι στην Ορθόδοξο Εκκλησία μας έχουμε ασφαλή και βεβαία κοινωνία και ένωσι με τον Χριστό.
Οι Άγιοι, και όσο ζούν και όταν πεθαίνουν, είναι ταπεινοί και ανιδιοτελείς. Δεν προβάλλουν τον εαυτό τους, αλλά μας κατευθύνουν προς τον Χριστό. Και ο άγιος Πορφύριος, και όσο ζούσε μας ωδηγούσε, και τώρα μας οδηγεί στον Χριστό, «εν ω εισί πάντες οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως οι απόκρυφοι» (Κολ. 2,3). Δηλαδή στον θησαυρό της κατά Χάριν Θεώσεως.
Συγχαίρω τους καλούς φοιτητάς. Συγχαίρω και όσους αγκάλιασαν την πρωτοβουλία τους. Ιδιαιτέρως εκφράζω την χαρά μου, διότι η ημερίδα αυτή γίνεται με την ευλογία και την πατρική στήριξη του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου.
Εύχομαι η Χάρις του Αγίου Πνεύματος και η ευχή του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου να ευοδώσουν την πραγματοποίησι της ημερίδος προς ωφέλειαν ψυχών και έπαινον της αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία μέχρι συντελείας του αιώνος θα είναι αγιοτόκος.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους
+Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

agioritikovima

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Οργισμένος ο Κοτζιάς με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν: «Δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα»
Ηχηρή απάντηση Κοτζιά στους τουρκικούς παραλογισμούς για τα Ίμια

Ηχηρή και ξεκάθαρη απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα Ίμια έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Close