Δραματική η κατάσταση της Υγείας στη χώρα μας

Σταδιακή πτώση καταγράφει τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της Υγείας στη χώρα μας, καταφέρνοντας να σταθεροποιηθεί, στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας, το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης Euro Health Consumer Index (EHCI).

O EHCI αναλύει την εθνική παροχή υγείας βάσει 48 δεικτών, όπως Δικαιώματα των Ασθενών και Πληροφόρηση, Πρόσβαση στη Θεραπεία, Θεραπευτικά Αποτελέσματα, Έυρος και Έκταση των Υπηρεσιών, Πρόληψη και χρήση Φαρμακευτικών Προϊόντων.

Η Ελλάδα βρέθηκε και το 2015 μαζί σχεδόν με την ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια, δηλαδή, στην 28η θέση, με 577 βαθμούς, ενώ την ακολουθούν η Λετονία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Πολωνία και το Μαυροβούνιο. Χαρακτηριστικό είναι πως τα Σκόπια βρίσκονται στη 18η θέση της κατάταξης.
Σημειώνεται ότι η πορεία του ελληνικού δείκτη είναι συνεχώς πτωτική καθώς από την 22η θέση το 2012, έπεσε στην 25η το 2013 για να καταλήξει το 2014 και πέρσι στην 28η θέση.
Σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα κατέγραψε μια δραματική μείωση στις κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας, 28% μεταξύ των ετών 2009 και 2011, με μια αύξηση, όμως, κατά 1% το 2012. «Πρόκειται για ένα απολύτως μοναδικό αριθμό για την Ευρώπη», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας πως μεταξύ των χωρών «που αναγνωρισμένα επλήγησαν από την οικονομική κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία κλπ, κανένα άλλο κράτος δεν έχει καταγράψει μεγαλύτερη πτώση στις δαπάνες υγείας, πέραν μιας προσωρινής αναστολής της τάξεως του <10%».
Βέβαια, οι συντάκτες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τα στοιχεία που διαθέτει η χώρα μας. «Υπάρχει, πιθανώς, ρίσκο η μείωση 28% να είναι όσο ακριβής όσο τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που έβαλαν την Ελλάδα στο Ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Όπως τονίζουν, η χώρα μας έχει σημαντικά αλλάξει την παραδοσιακή της συνήθεια να υιοθετεί, νωρίς και με προθυμία, νέα φαρμακευτικά προϊόντα και έχει καταστεί πιο αυστηρή. Παρόλα αυτά, έως και το 2012 είχε την 3η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη, σε αξίες!
Το φαινόμενο αυτό εξηγείται εν μέρει από την απροθυμία αποδοχής των γενοσήμων προϊόντων. «Φαίνεται πως φαρμακοποιοί (και γιατροί;) δεν ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν στους ασθενείς ότι τα γενόσημα είναι ισότιμα των πρωτότυπων φαρμάκων. Αυτό που άλλαξε στην Ελλάδα είναι η ετοιμότητα στην υιοθέτηση νέων φαρμάκων», σημειώνεται στη μελέτη.
Επιμέρους δείκτης της ανάλυσης, αυτός που αφορά στα νέα φάρμακα για την αρθρίτιδα, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει δραστικά αλλάξει την προηγούμενη γενναιόδωρη αντιμετώπιση της στην εισαγωγή καινοτόμων, ακριβών φαρμάκων.
Στο EHCI γίνεται και πάλι αναφορά στον αριθμό των Ελλήνων γιατρών. Όπως τονίζεται, η χώρα μας είναι πρώτη και με διαφορά στον κατά κεφαλήν αριθμό των γιατρών και παράλληλα διαθέτει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό φαρμακοποιών. «Ωστόσο, η εικόνα της ελληνικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως την περιγράφουν οι απαντήσεις των ενώσεων ασθενών, δεν καταδεικνύει επ’ ουδενί κάποιου είδους υγιούς ανταγωνισμού για την παροχή ανώτερων υπηρεσιών υγείας», υπογραμμίζει η μελέτη.
Επίσης οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι μοιάζει «σχεδόν υπερφυσικό η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει αυτούς τους μεγάλους αριθμούς γιατρών και φαρμακοποιών (έρευνα του 2013 συνεχίζει να προβλέπει πάνω από 6 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους), εκτός αν υποστούν σημαντική μείωση εισοδημάτων».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δείκτης Θεραπευτικών Αποτελεσμάτων δεν καταγράφει επιδείνωση.
Η κατάσταση στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Euro Health Consumer Index (EHCI), η κατάσταση της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ευρώπη βελτιώνεται σταδιακά, παρά την ανησυχία για υφεσιακά μέτρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, τη γήρανση του πληθυσμού και τις προσφυγικές ροές. Η βρεφική θνησιμότητα, ίσως ο πιο χαρακτηριστικός δείκτης, συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης.
Οκτώ χώρες, όλες Δυτικοευρωπαϊκές, πέτυχαν σκορ πάνω από 800 βαθμούς (στους 1000). «Πρωταθλήτρια», μεταξύ των 35 κρατών που εξετάζει η μελέτη, συνεχίζει να είναι η Ολλανδία, η μόνη χώρα που εξασφαλίζει περισσότερους από 900 πόντους. Ακολουθούν η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ισλανδία.
Οι χώρες αυτές ακολουθούνται, σε μικρή απόσταση, από άλλες τέσσερις εύπορες χώρες (Δανία, Σουηδία, Γαλλία και Αυστρία), που δεν πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα για διάφορους λόγους. Η πρώτη Ανατολικοκεντρική ευρωπαϊκή χώρα, η Τσεχία, μειώνει την απόσταση, καθώς τώρα βρίσκεται μόλις 14 βαθμούς πίσω από την Αυστρία.
 tovima.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Το προσφυγικό απειλεί τον τουρισμό

Ευθύνες στην Ελλάδα και προειδοποιήσεις για την απειλή και το πλήγμα που θα δεχθεί η η χώρα μας αλλά και...

Close