4+1 τρόποι για να σκοτώσεις τα…εγκεφαλικά σου κύτταρα

Σε αντίθεση με την πεποίθηση που ίσως έχουν οι περισσότεροι, δεν υπάρχει περιορισμένος αριθμός εγκεφαλικών κυττάρων. Σίγουρα, η πλειονότητα των κυττάρων αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή, αλλά σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου συνεχίζουν να αναπτύσσονται και στην ενήλικη ζωή – μια διαδικασία που λέγεται νευρογένεση.
Ο ιππόκαμπος είναι μια από αυτές τις περιοχές, και είναι επίσης μεταξύ των πιο σημαντικών περιοχών του εγκεφάλου, που παίζει ρόλο στη μνήμη, το συναίσθημα και τη μάθηση.

Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που σκοτώνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. Όχι, δεν είναι μόνο το κάπνισμα, τα ναρκωτικά ή η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και λόγοι που ίσως δε μπορείτε να φανταστείτε.

1. Έλλειψη ύπνου
Διαπιστώθηκε ότι η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου στα ποντίκια είχε ως συνέπεια την απώλεια του 25% περίπου συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ειδικοί, συστήνουν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννιά ωρών.

2. Κάπνισμα
Το κάπνισμα προκαλεί μια σειρά από ασθένειες, από χρόνια βρογχίτιδα έως εμφύσημα, μέχρι καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

3. Αφυδάτωση
Η άποψη ότι το αλκοόλ θα σκοτώσει τα κύτταρα του εγκεφάλου προέρχεται από το γεγονός ότι δίνει το έναυσμα για μια σειρά από διαδικασίες του σώματος. Όσο, για παράδειγμα, πίνουμε περισσότερο αλκοόλ, η αλκοόλη καταστέλλει την ορμόνη αγγειοπιεσίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την συγκράτηση του νερού στο σώμα. Αυτό κάνει το σώμα μας ανίκανο να συγκρατήσει τα ούρα, και ένα ατυχές αποτέλεσμα είναι η αφυδάτωση – κάτι που συμβαίνει επίσης κατά το hangover.

4. Στρες
Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνήσουν ότι κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής κατάστασης, βάζουμε το σώμα σε δοκιμασία. Το έντονο στρες, ακόμα και για μικρές χρονικές περιόδους, μπορεί μακροχρόνια να επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Έρευνα απέδειξε πως αρκεί ένα μόνο στρεσογόνο γεγονός ώστε να σκοτώσει εγκεφαλικά κύτταρα.

5. Κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά
Ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η μεθαμφεταμίνη, η έκσταση κ.α., ενεργοποιούν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών: σεροτονίνη, ντοπαμίνη, και νορεπινεφρίνη. Ενώ η ενεργοποίηση όλων αυτών των νευροδιαβιβαστών μπορεί να προκαλέσει ευφορία και να κάνει τον χρήστη ιδιαίτερα δραστήριο, μπορούν επίσης να βλάψουν τους νευρώνες.

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Αθηνών–Κορίνθου

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων

Close