Προσπάθεια εμπλοκής του Πατριάρχη στο αποτυχών πραξικόπημα της Τουρκίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Προσπάθεια εμπλοκής από κάποιους κύκλους του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης στο αποτυχών πραξικόπημα της Τουρκίας είναι σε εξέλιξη και χρειάζεται πολύ προσοχή ένεκα της πολύ μεγάλης λεπτότητας του θέματος.

Συγκεκριμένα ένα «περίεργο» δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, αναφέρει ότι κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών που γνώριζαν ότι επίκειται στρατιωτικό πραξικόπημα είχαν πληροφορήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αναχωρήσει από την Πόλη. Ο Πατριάρχης, όπως αναφέρεται, όταν πληροφορήθηκε αυτή την είδηση μόλις τρεις ώρες πριν από την έκρηξη του κινήματος αναχώρησε εσπευσμένα, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, εκτάκτως από την Τουρκία στην αρχή προς άγνωστη κατεύθυνση και στη συνέχεια έγινε γνωστό πως κατευθύνθηκε στην Σλοβακία.

Το τουρκικό δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημερώνονταν συνεχώς από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τις επικείμενες εξελίξεις και ότι διατηρούσε πάντα πολύ καλές σχέσεις με τον εξόριστο στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, με τον οποίο είχε συνδεθεί από την δεκαετία του ενενήντα με σκοπό την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι o σημαντικός και γνωστός παράγοντας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ, ο Ελληνοαμερικανός Άλεξ Καρλούτσος, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και αποτελεί τον σύνδεσμο επικοινωνίας του Πατριαρχείου με το Ίδρυμα του Γκιουλέν.

Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν και πιθανότατα είχαν οργανώσει το πραξικόπημα και αυτό φάνηκε ότι το βραδύ που εκδηλώθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζων Κέρυ, που βρίσκονταν στην Μόσχα σε συνάντηση με τον Ρώσο συνάδελφο του Σεργκέι Λαβρώφ, μόλις έγινε γνωστό ότι γίνεται κίνημα είχε δηλώσει την χαρακτηριστική φράση : «Erdoğan artık gidici», δηλαδή, «Ο Ερντογάν είναι ήδη τελειωμένος».

Ανεξάρτητα από τις διασυνδέσεις των Αμερικανών με τους πραξικοπηματίες, η ανάμιξη του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά και σίγουρα το ζήτημα θα έχει και συνέχεια καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκιά είναι αντιχριστιανικό και πολλοί πιστεύουν ότι το θέμα συνδέεται και με την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, όπως γίνονταν επί πέντε συνεχή χρόνια, από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Η Παναγία μας καθαρίζει όπως η μάνα το παιδί

Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα, “ Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου...

Close