Στο Αγιο Ορος γράφτηκε ο πάπυρος για την ίδρυση της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας

του Αντώνη Τριανταφύλλου
Ο ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός καλλιγράφησε στο Άγιον Όρος και παρέδωσε τον Τόμο την Παρασκευή στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι παπύρου, πάνω στο οποίο γράφτηκε με ειδικό μελάνι σε αρχαΐζουσα ελληνική το κείμενο που πιστοποιεί την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αποτελώντας ταυτόχρονα τη «ληξιαρχική πράξη γέννησής» της, αλλά και το Σύνταγμά της που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας της, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Το αυθεντικό κείμενο τηρείται στον Κώδικα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο παραδόθηκε ακριβές αντίγραφο με την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στην αρχή του κειμένου αιτιολογούνται ιστορικά και κανονικά οι λόγοι απόδοσης της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, στη συνέχεια περιγράφεται ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι κανονικά αυτοκέφαλη, ανεξάρτητη και διοικείται από τον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και την Ιερά Σύνοδο. Με την υπογραφή του Τόμου ορίζεται ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι πνευματική θυγατέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και καλούνται όλες οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες να την αναγνωρίσουν ως «Αγιότατη Εκκλησία της Ουκρανίας», με έδρα την ιστορική πόλη του Κιέβου.

Σημαντική παράμετρος είναι πως η Εκκλησία της Ουκρανίας δεν μπορεί να ορίσει επισκόπους ή ενορίες εκτός των συνόρων του κράτους και οι υφιστάμενες πλέον υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει, βάσει των ιερών κανόνων, υπό τη δικαιοδοσία του την ορθόδοξη διασπορά.

dimokratianews.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος Να πως θα καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία
Μόσχας Κύριλλος: «Πολιτικά προσχεδιασμένη κίνηση η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία»

Η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από τη Δύση στις πρωτοφανείς παρεμβάσεις των ουκρανικών αρχών σε ζητήματα της εκκλησίας δείχνει προφανή πολιτικά...

Close