Bιβλίο-φωτιά από τον Θάνο Δημάδη

Συνολική καταδίκη ύψους 188.000 μέχρι στιγμής επιδίκασε η ελληνική Δικαιοσύνη εις βάρος ΜΜΕ και δημοσιογράφων κατά των οποίων ο Θάνος Δημάδης από τις ΗΠΑ είχε στραφεί νομικά με την κατηγορία της επαγγελματικής και ηθικής βλάβης που του προξένησαν εξαιτίας όσων των δημοσιευμάτων που είχαν κατασκευάσει και διακινήσει τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα δημοσιεύματα και ισχυρισμοί που αποδείχθηκαν τελικά ψευδή και με την σφραγίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης, εμφάνιζαν τον Θάνο Δημάδη να έχει συλληφθεί στη Νέα Υόρκη με την δήθεν κατηγορία της πλαστογραφίας και της δήθεν κατηγορίας της δήλωσης ψευδούς ταυτότητας προς τις αμερικανικές αρχές, να έχει δήθεν μάλιστα συλληφθεί από το FBI και την Αστυνομία της Νέας Υόκρης (NYPD), κατόπιν της υποτιθέμενης σύλληψής του να έχει δήθεν αφεθεί – προσωρινά και μόνον – ελεύθερος από τις αμερικανικές αρχές στη Νέα Υόρκη, δήθεν να βρίσκεται αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξης από τις αμερικανικές αρχές στην Αμερική για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, καθώς και δήθεν να έχει σχηματιστεί ακόμα αστυνομική αναφορά για εκείνον από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD).

Όλες αυτές οι ψευδείς ειδήσεις κατασκευάστηκαν και διακινήθηκαν κατά του Θάνου Δημάδη από το σύστημα του τότε Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του Μεγάρου Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την εξόντωση του δημοσιογράφου ως αντίποινα για το “undercover” ρεπορτάζ (που έγινε γνωστό ως #perouka_gate) που διενεργούσε τον Σεπτέμβριο του 2016 ο γνωστός δημοσιογράφος και τότε ανταποκριτής του ΑΛΦΑ στη Νέα Υόρκη για τον αρμόδιο για την εποπτεία των ΜΜΕ Υπουργό Παππά κατά το τριήμερο του ταξιδιού του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης χωρίς κοινοποιημένο πρόγραμμα. Αργότερα αποδείχθηκε με έγγραφα ότι ο Υπουργός Παππάς για να αποφύγει την παρουσία των δημοσιογράφων είχε αυτοχαρακτηρίσει εκείνο το ταξίδι του ως απόρρητο.

Έχει σημασία να υπογραμμιστεί ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα και τα ΜΜΕ κατά των οποίων προσέφυγε ο Θάνος Δημάδης διεκδικώντας αποζημίωση για την επαγγελματική και ηθική βλάβη που του προξένησαν με τις ψευδείς “ειδήσεις” τους.

Συγκεκριμένα οι καταδικασθέντες είναι οι:

ο πρώην Διευθυντής του ΑΠΕ, Μιχάλης Ψύλλος,
ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τριμης,
ο πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Χωνί» και πρώην μετακλητός υπάλληλος του Υπουργού Παππά, Γεώργιος Χριστοφορίδης,
ο πρώην Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος,
ο πρώην Γενικός Συντονιστής της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ
ο Διευθυντής της ΕΦΣΥΝ, Νικόλας Βουλέλης,
ο Διευθυντής Σύνταξης του Tribune.gr, Ιωάνης Τριήρης,
η ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας TheFaq, Ελβίδα Δρακάκη
ο πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Χωνί», Κωνσταντίνος Αγόρης.
Τα ΜΜΕ που καταδικάστηκαν είναι επίσης τα εξής:

ΑΠΕ,
η ΕΡΤ,
η Εφημερίδα των Συντακτών,
το Independent Balkan News Agency,
το Tribune.gr
το TheFaq.gr,
η εφημερίδα «Χωνί».

Μάλιστα όλα τα πρόσωπα και τα ΜΜΕ, εκτός από την αποζημίωση, υποχρεώνονται να αποσύρουν κάθε δημοσίευμα εναντίον του δημοσιογράφου, διαφορετικά υπάρχει ρήτρα επιπρόσθετης αποζημίωσής του και προσωπικής τους κράτηση, όσο τα διατηρούν. Παραμένω ενεργός μαχητής σε όλη τη λαίλαπα και την λάσπη μιας δήθεν αριστεράς καθότι οι ποντιακές μου ρίζες με καθοδηγούν πάντα σε ηθικές και δημοκρατικές διεκδικήσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην δήλωση του, ο Θάνος Δημάδης.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, όπου το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προσάπτοντας όλες τις παραπάνω ψευδείς ειδήσεις στον τότε ανταποκριτή του ΑΛΦΑ Θάνο Δημάδη και τον έτερο ανταποκριτή από ΣΤΑΡ. Ο τότε Υπουργός Επικρατείας, κ. Παππάς με δημόσια δήλωσή του είχε επιβεβαιώσει τότε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ περί σύλληψης των δημοσιογράφων από τις Αμερικανικές αρχές και ύπαρξης αστυνομικής αναφοράς. Ο Εθνικός Κήρυκας, η μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, είχε πρώτος αποκαλύψει ότι το τηλεγράφημα του ΑΠΕ ήταν ψευδές και είχε γραφτεί από υπάλληλο του γραφείου τύπου του Νίκου Παππά. Ο τότε διευθυντής του ΑΠΕ επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Ψύλλος επέμεινε τότε στην ακρίβεια του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι εναντίον των δύων δημοσιογράφων έχει δήθεν σχηματιστεί μέχρι και αστυνομική αναφορά (police report) από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD). Σημειώνεται ότι ο Θάνος Δημάδης από την πρώτη στιγμή είχε ανακοινώσει την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ενώ στο ενδιάμεσο οι ίδιες οι αμερικανικές αρχές (και συγκεκριμένα η Διπλωματική Υπηρεσία του Αμερικανικού ΥπΕΞ) προέβησαν σε αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρντμεντ στα οποία διαψεύδονταν όλοι οι παραπάνω ισχυρισμοί των εναγομένων ΜΜΕ και δημοσιογράφων οι οποίοι τελικά και καταδικάστηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Επισημαίνεται επίσης ότι αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων του Αμερικανικού ΥπΕΞ, ο Θάνος Δημάδης προέβη στην υποβολή μήνυσης και κατά του πρώην Υπουργού Επικρατείας κ. Παππά, ο οποίος όμως για να αποφύγει την μήνυση του δημοσιογράφου επικαλέστηκε τότε την υπουργική του ασυλία. Σημειώνεται επίσης ότι κατά του Θάνου Δημάδη είχε υποβληθεί από τον πρώην μετακλητό υπάλληλο του κ. Παππά και πρώην εκδότη της εφημερίδας το ΧΩΝΙ, κ. Γ. Χριστοφορίδη μήνυση για πλαστογραφία για δύο μπύρες στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στη Νέα Υόρκη. Η μήνυση όμως κατέπεσε αμετάκλητα τον περασμένο Ιανουάριο καθώς απορρίφθηκε ως απαράδεκτη. Ο Θάνος Δημάδης – πέρα από την προσφυγή του στα αστικά δικαστήρια – έχει προβεί επίσης σε μηνύσεις για ψευδορκία κατά υπαλλήλων του πρώην Υπουργού κ. Παππά αλλά και δημοσιογράφων ενώ έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να καταθέσει επιπλέον αγωγές κατά προσώπων και ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Το επόμενο ραντεβού με την Δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση είναι στις 5 Οκτωβρίου οπότε εκδικάζεται στο ποινικό δικαστήριο η μήνυση και η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί στον πρώην διευθυντή του ΑΠΕ Μ.Ψύλλο για την συκοφαντική δυσφήμηση του Θάνου Δημάδη. Τον Σεπτέμβριο επίσης ο Θάνος Δημάδης αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο με τίτλο “Ένα Ρεπορτάζ για την Τηλεόραση και την Εξουσία”. Εκεί θα αποκαλύπτονται παρασκηνιακές λεπτομέρειες, μαρτυρίες και παρασκήνιο της υπόθεσης και για άλλα γεγονότα που σημάδεψαν την εκλογή και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και τα οποία ο Θάνος Δημάδης είχε καλύψει και ζήσει δημοσιογραφικά από τις ΗΠΑ.

Δημοσιεύθηκε στο “ΚΑΡΦΙ”,p.f

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
“Έλα σε μένα, ακόμα και μέσα στην αθλιότητά σου, την ενοχή σου. Και να ξέρεις ότι σε έχω ήδη συγχωρέσει”

  Ο Μακαριστός γέροντας Ευσέβιος Μαμάκας από το νησί της Καλύμνου

Close