G.Lekkas: Για να έχετε πάντα επιτυχία στο ψήσιμο στην γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Πρέπει να επιλέξετε μια γαλοπούλα ή κοτόπουλο όσο το δυνατόν με γνήσια προέλευση και διατροφή. Η γαλοπούλα, όπως κι άλλα πουλερικά, έχει στεγνό κρέας κι αυτό οφείλεται στην πολύ χαμηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά. Το καλύτερο είναι να πάρετε φρέσκια γαλοπούλα η κοτόπουλο. Το βάρος της γαλοπούλας κυμαίνεται από 4 – 14 κιλά. Καλό είναι ν’ αγοράζουμε μέτρια σε βάρος, δηλαδή περίπου 6 κιλά υπολογίζοντας μισό κιλό γιά κάθε άτομο. Αν είναι κατεψυγμένη, την αφήνουμε να ξεπαγώσει 2-3 μέρες μέσα στην συντήρηση του ψυγείου. Αφού λοιπόν ξεπαγώσει καλά τη μαρινάρουμε από το προηγούμενο βράδυ.

1: Ξεκολλήστε προσεκτικά με το χέρι σας την πέτσα από τη σάρκα, ξεκινώντας από το λαιμό και προχωρώντας προς την κοιλιά. Μόλις τελειώσετε, βάλτε ανάμεσα βούτυρο ή μαργαρίνη που θα έχετε ανακατέψει με μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αλάτι, πιπέρι κτλ).

2: Καλύψτε πρώτα με λαδόκολλα την γαλοπούλα και μετά με αλουμινόχαρτο, σφραγίστε πολύ καλά γύρω γύρω το ταψί. Το οποίο θα αφαιρέσετε προς το τέλος του ψησίματος ώστε να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα η γαλοπούλα σας. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε γάστρα αντί ταψιού. Στο τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο (ή ανοίγουμε τη γάστρα), ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και πάλι στους 220° και συνεχίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

3: Ψήνουμε τη γαλοπούλα βάζοντας το στήθος στην κάτω πλευρά του ταψιού! Τα ζουμάκια που μαζεύονται εκεί δεν θα την αφήσουν να στεγνώσει!

4: θα πρέπει να προσέξουμε να μην αφήνουμε για πολύ τον φούρνο ανοιχτό γιατί θα χάνετε η θερμοκρασία του φούρνου και το ψήσιμο δεν θα γίνει σωστά. Υπολογίζουμε περίπου 50 λεπτά ψησίματος ανά κιλό, στους 180 βαθμούς, όταν η γαλοπούλα είναι γεμιστή και κάτι λιγότερο (40 λεπτά ανά κιλό) όταν η γαλοπούλα δεν έχει γέμιση. Βάζουμε το ταψί ή τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180° – 175 μετά από μια 1 ώρα και αφήνουμε την γαλοπούλα αν είναι 5 κιλά πάνω από 3 ώρες ώστε να σιγοψηθεί.

5. καλό θα είναι να ψήσετε την γαλοπούλα χωρίς γέμιση. Την γέμιση να την κάνετε ξεχωριστά και την γαλοπούλα να την γεμίσετε με λεμονόκουπα, πορτοκαλόκουπα και βότανα.

6. Αξιοποιήστε τα υγρά στον πάτο του ταψιού για να φτιάξετε μια καταπληκτική σάλτσα και να περιχύσετε όταν σερβίρετε την γαλοπούλα.
Για τη μαρινάδα

Υλικά

1 λίτρο κρασί λευκό
4 φλ. χυμό πορτοκάλι
5 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ μέλι
6 κ.σ μουστάρδα
3 πορτοκαλόκουπες
2 λεμονόκουπες
2 ξυλάκια κανέλας
5 καρφάκια γαρύφαλλα
5 κόκκους μπαχάρι
4 φύλλα δάφνης
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
3 κλωνάρια θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπόλ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο. Αλείφουμε με μουστάρδα την κοιλιά της γαλοπούλας και βάζουμε της λεμονόκουπες, της πορτοκαλόκουπες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τα δαφνόφυλλα. Σκεπάζουμε το μπόλ με την γαλοπούλα με ένα ταψί και μαρινάρουμε τη γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα κατά διαστήματα την γυρνάτε ώστε να πηγαίνει παντού η μαρινάδα. Την επόμενη μέρα την σιγοψήνουμε με την μαρινάδα.

G.Lekkas – Greekpress.gr

Επικοινωνία: lekkas.ge@yahoo.gr

Blog: http://lekkas-giorgos.blogspot.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/giorgos.lekkas.chef

Twitter: https://twitter.com/chef_ge

Pinterest: http://pinterest.com/GiorgosLekkas/boards/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Λίμνη Κερκίνη, ένας διαφορετικός χειμερινός προορισμός
Λίμνη Κερκίνη, ένας διαφορετικός χειμερινός προορισμός

Οι Σέρρες και η λίμνη Κερκίνη είναι ένας διαφορετικός, όμορφος φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά...

Close