H κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στο προσφυγικό

Όχι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη και απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, μην μπορώντας όχι μόνο να αντιδράσει υπέρ των εθνικών συμφερόντων της, αλλά και για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, στην οποία έχει μετατραπεί η προσφυγική κρίση. Τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης αποδεικνύει και η χθεσινή παραδοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό ότι «όσοι έκλεισαν τον Βαλκανικό Διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν». Την ίδια ώρα το Μαξίμου, επιλέγει να υψώσει ανάστημα στο εσωτερικό επιχειρώντας αντιπερισπασμό ανεβάζοντας τους τόνους στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση κυρίως με τη ΝΔ.

Καθώς η ροή στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται και ο αριθμός των προσφύγων εντός της χώρας αυξάνεται -έχουν ξεπεράσει τους 45.000 ακόμη και με την επίσημη καταγραφή στις δομές φιλοξενίας-, η κυβέρνηση εναποθέτει πλέον όλες τις ελπίδες της στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο μία τέτοια λύση παρά την επιμονή της Γερμανίας, η οποία την μεθόδευσε στο παρασκήνιο αιφνιδιάζοντας στην προηγούμενη Σύνοδο τους ηγέτες, προσκρούει σε μία σειρά αντιδράσεις. Κατ’ αρχήν των χωρών Βισενγκραντ που δεν δέχονται τη μετεγκατάσταση, αλλά και της Γαλλίας και αρκετών ακόμη χωρών που δεν δέχονται την απελευθέρωση της βίζας για 80 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, όπως και της Ιταλίας που θέλει άμεσα λύση και φοβάται μήπως ανοίξει άλλος δρόμος για τους πρόσφυγες μέσω των δικών της εδαφών. Για την Ελληνική κυβέρνηση  υπάρχει και εθνική πτυχή. Ήδη η Κύπρος έχει διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να συναινέσει στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και να ξεμπλοκάρει τα κεφάλαια που την αφορούν όσο η Άγκυρα δεν τηρεί τις δικές της υποχρεώσεις απέναντί της. Καθώς η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει το ερώτημα είναι τί στάση θα κρατήσει ο κ. Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής.

Μία επιπλέον πτυχή για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ότι με την λύση της επαναπροώθησης στην Τουρκία αποδέχεται την καταστρατήγηση όλου του προστατευτικού πλαισίου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Καταρρέει έτσι όλη η δήθεν αριστερή ρητορική περί αλληλεγγύης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που επισημαίνεται και στο εσωτερικό του, τόσο από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και από οπαδούς των δικαιωμάτων όπως ο Πέτρος Λάμπρου.

Πολιτική αντιπαράθεση

Ενώ η κατάσταση είναι σαφώς εκτός ελέγχου στο θέμα τοποθετήθηκε χθες και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς λέγοντας: «Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο…Διότι εμείς εν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα. Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των  χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη».

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χθες επισκέφθηκε την Ειδομένη και μέσω twitter πρότεινε στον κ. Μπαλτά να επισκεφθεί την Ειδομένη “για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος”. Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι αναφέρει: “Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί ‘τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση”.

Ο κ. Μητσοτάκης από την Ειδομένη δήλωσε: “Αυτό που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας, συνολικά. Οι συνθήκες εδώ είναι απολύτως απάνθρωπες. Με 12.000 ανθρώπους σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους, με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνω, και σήμερα, εδώ, μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης αυτού του χώρου και μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς”.

Η επίσκεψη και οι δηλώσεις προκάλεσαν την απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη: «Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, σήμερα, να κάνει επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη. Κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας. Οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στην βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας», ανέφερε, στη δήλωσή της, η κυρία Γεροβασίλη.

Παράλληλα στην Συγγρού συνεδρίασε η επιτροπή για το προσφυγικό και στην συνέχεια σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αφού υποστήριξε το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής ως προς την τουρκία ανέφερε: «Η δήθεν ανθρωπιστική  ευαισθησία του κ. Τσίπρα έχει πλέον όνομα: “Ειδομένη”. Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης Κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ούτε τα σύνορα της χώρας προστατεύει, ούτε, όμως, και τους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες. Μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα – καταυλισμό».

Στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως της ΝΔ απάντησε η κυρία Γεροβασίλη αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση δεν δέχεται υποδείξεις ευαισθησίας από αυτούς που την εγκαλούσαν γιατί δεν απωθεί τις βάρκες με τους πρόσφυγες. Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως», που έχει συστήσει ο κ. Μητσοτάκης για τις ανάγκες της τηλεοπτικής του πολιτικής, εξέδωσε προ ολίγου μια ανακοίνωση – μνημείο άγνοιας, διαστρέβλωσης και υποκρισίας…Ο κ. Μητσοτάκης χύνει από το πρωί σήμερα κροκοδείλια δάκρια για την λάσπη της Ειδομένης, ενώ βουλιάζει στην δική του μικροπολιτική λάσπη. Ας αποφασίσει αν ακολουθεί την ακροδεξιά ατζέντα ή την «γραμμή ευαισθησίας» για το προσφυγικό. Το ενδιάμεσο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μικροπολιτική υποκρισία».

parapolitika

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ειδομένη: Οι αστυνομικοί δίνουν το φαγητό τους στα παιδάκια
Το Βατερλό στα λασποχώραφα της Ειδομένης

Σε Βατερλό μετατρέπεται τελικά η Ειδομένη, καθώς στις λάσπες της ακριτικής περιοχής βουλιάζουν ο ανθρωπισμός, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, οι μεταναστευτικές...

Close