Iταλία: Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιατρού για τον κορωνοϊό

«Οι αναπνευστήρες είναι σαν χρυσός, οι νοσοκόμες κλαίνε..»

«Μετά από πολλή σκέψη σχετικά με το εάν έπρεπε ή όχι να γράψω σχετικά με τα όσα μας συμβαίνουν, ένιωσα ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο να σιωπήσω», γράφει στην ανάρτησή του ο γιατρός, σύμφωνα με την μετάφραση στα αγγλικά που δημοσίευσε στο Twitter η Δρ. Silvia Stringhini, επιδημιολόγος και ερευνήτρια στο Geneva University’s Institute of Global Health.

«Θα προσπαθήσω να μεταφέρω σε ανθρώπους μακριά από τη δική μας πραγματικότητα τι ζούμε στο Μπέργκαμο αυτές της ημέρες, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Κατανοώ την ανάγκη να μην προκληθεί πανικός, αλλά τρέμω στη σκέψη ότι το μήνυμα της επικινδυνότητας όσων συμβαίνουν δεν φτάνει στον κόσμο», συνεχίζει ο γιατρός από το Μπέργκαμο.

Στο Μπέργκαμο, μια πόλη περίπου 122.000 κατοίκων, περίπου 30 μίλια βορειοανατολικά του Μιλάνου, 1,245 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό σε μία από τις περιοχές της χώρας, που έχει πληγεί περισσότερο.

«Εγώ ο ίδιος παρακολουθούσα με έκπληξη την αναδιοργάνωση ολόκληρου του νοσοκομείου την περασμένη εβδομάδα, όταν ο σημερινός εχθρός μας κρυβόταν ακόμα στις σκιές: οι θάλαμοι άδειαζαν αργά», αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό του -το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί 35.000 φορές- περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας και αναδιοργάνωσης που επικρατούσε στο νοσοκομείου που εργάζεται.

Κορωνοϊός στην Ιταλία: «Η κατάσταση είναι δραματική»
«Αυτή η ταχεία μεταμόρφωση έφερε μια ατμόσφαιρα σιωπής και σουρεαλιστικού κενού στους διαδρόμους του νοσοκομείου, που ακόμα δεν κατανοούσαμε. Περιμέναμε έναν πόλεμο που δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και που πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και εμού) δεν ήταν σίγουροι ότι θα ξεσπούσε με τόση αγριότητα. Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί, το λιγότερο δραματική» προσθέτει ο Dr. Macchini.

«Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει και οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπες μέρα και νύχτα. Τώρα στην δραματική κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη κλινών. Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου που είχαν εκκενωθεί γεμίζουν με καταιγιστικό ρυθμό», γράφει ο γιατρός. Ο Δρ. Macchini απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους να μην περιγράφουν την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ως μια «άσχημη γρίπη». «Εξηγήστε μου ποιος ιός γρίπης προκαλεί τόσο δραματικές καταστάσεις τόσο γρήγορα. Όσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που καυχιούνται ότι δεν φοβούνται, αγνοώντας τις οδηγίες και γκρινιάζοντας επειδή η καθημερινότητά τους βιώνει μια “προσωρινή” κρίση, μια επιδημιολογική καταστροφή λαμβάνει χώρα».

«Οι πίνακες με τα ονόματα των ασθενών, διαφορετικών χρωμάτων, ανάλογα με τη μονάδα στην οποία βρίσκονται, είναι τώρα όλα κόκκινα και αντί για χειρουργική επέμβαση βλέπετε τη διάγνωση, η οποία είναι πάντα η ίδια δαιμόνια διάγνωση: διμερής διάμεση πνευμονία».

Ο γιατρός κάλεσε τους ανθρώπους να μην περιγράψουν το Covid-19 ως μια άσχημη μορφή γρίπης.

«Τώρα, εξηγήστε μου ποιος ιός της γρίπης προκαλεί ένα τόσο γρήγορο δράμα. … Και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που καυχιούνται ότι δεν φοβούνται να παραβλέπουν τις οδηγίες, διαμαρτυρόμενοι επειδή η συνηθισμένη ρουτίνα τους «τίθεται προσωρινά» σε κρίση, λαμβάνει χώρα η επιδημιολογική καταστροφή», είπε.

«Δεν υπάρχουν πια χειρουργοί, ουρολόγοι, ορθοπαιδικοί. Είμαστε απλά γιατροί που έχουμε γίνει μέρος μιας και μόνο ομάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει… Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, έχουμε 15-20 εισαγωγές κάθε μέρα, όλες για τον ίδιο λόγο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων έρχονται το ένα μετά το άλλο: θετικό, θετικό, θετικό, θετικό. Ξαφνικά η Εντατική έχει καταρρεύσει».

«Οι νοσοκόμες κλαίνε γιατί δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους»
Περιγράφοντας κάθε αναπνευστήρα σαν «χρυσάφι», ο Ιταλός γιατρός αναφέρει ακόμη ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται στο πλευρό του είναι εξαντλημένοι, περιγράφοντας συγκινητικά την αλληλεγγύη που δείχνουν αυτές τις δύσκολες στιγμές, παρά τα εξοντωτικά τους ωράρια και το γεγονός δεν υπάρχει πια γι’ αυτούς κοινωνική ζωή. Πολλοί επαγγελματίες της Υγείας δεν βλέπουν πια τους δικούς τους, από φόβο μην τους μολύνουν. Άλλοι κόλλησαν τον ιό και είναι σοβαρά προσπαθώντας να σώσουν συνανθρώπους τους. Νοσηλεύτριες ξεσπούν σε κλάματα επειδή δεν μπορούν να τους σώσουν όλους.

«Οι νοσοκόμες κλαίνε επειδή δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους και οι ζωτικές παράμετροι πολλών ασθενών ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ένα ήδη γραμμένο πεπρωμένο.

Δεν υπάρχουν πλέον βάρδιες, περισσότερες ώρες. Η κοινωνική ζωή αναστάλθηκε για εμάς. Δεν βλέπουμε πλέον τις οικογένειές μας από φόβο ότι θα τους μολύνουμε. Μερικοί από εμάς έχουν ήδη μολυνθεί παρά τα πρωτόκολλα».

Ο Macchini σημείωσε ακόμη ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια μόλυναν τους συγγενείς τους που «δίνουν αγώνα μεταξύ ζωής και θανάτου».

«Κάντε λοιπόν υπομονή, και μην πάτε στο θέατρο, στο μουσείο ή το γυμναστήριο. Προσπαθήστε να λυπηθείτε τους χιλιάδες ηλικιωμένους ανθρώπους, που μπορεί να χαθούν εξαιτίας σας», καταλήγει στο συγκλονιστικό του μήνυμα ο γιατρός. Τέλος, διερωτάται κατά πόσο τελικά ο πανικός μπορεί να είναι χειρότερος σε μια τόσο σοβαρή επιδημία από την αδιαφορία και την αμέλεια.

«Τελειώνω λέγοντας ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτόν τον πόλεμο πανικού. Το μόνο λόγο που βλέπω είναι η έλλειψη μασκών, αλλά δεν υπάρχει πια μάσκα για πώληση. Δεν έχουμε πολλές μελέτες, αλλά μήπως ο πανικός είναι πολύ χειρότερος από την παραμέληση και την απροσεξία κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιδημίας;».


Πηγή: iefimerida.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Επιστολή δημάρχου Θέρμης προς τους δημότες: Ενημέρωση προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δελτίο Τύπου 11/3/2020 Θέμα: Επιστολή δημάρχου Θέρμης προς τους δημότες: έγκαιρη ενημέρωση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη ατομικά και συλλογικά χρειάζεται από...

Close