METROPOLITAN SYMPHONY ORCHESTRA OF ATHENS ΚΥΚΛΟΣ FOCUS ON Πέµπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens1x1

METROPOLITAN SYMPHONY ORCHESTRA OF ATHENS

ΚΥΚΛΟΣ FOCUS ON

Πέµπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, ώρα 21:00 FOCUS ON… MOZART

Θέατρο Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

Μία πρωτότυπη ιδέα εισάγει φέτος στις τακτικές εµφανίσεις της η Μητροπολιτική Συµφωνική Ορχήστρα Αθηνών.

Ο κύκλος focus on εισάγει τα «µουσικά σαλόνια» στη συναυλιακή σκηνή!

Στο πρώτο µέρος κάθε βραδιάς focus on, σηµαντικές και αναγνωρισµένες προσωπικότητες της Μουσικής, των Γραµµάτων, των Τεχνών, της Επιστήµης και της Δηµοσιογραφίας θα συναντιούνται σε µία συζήτηση επί σκηνής, που θα διεξάγεται µε συντονιστή τον καταξιωµένο Κριτικό και Ιστορικό Μουσικής, Γιώργο Β. Μονεµβασίτη και οικοδεσπότη τον διεθνούς φήµης πιανίστα, συνθέτη και µαέστρο Βασίλη Τσαµπρόπουλο. Η συζήτηση θα εστιάζεται στον εκάστοτε µεγάλο κλασικό µουσουργό στον οποίο αφιερώνεται η βραδιά, χωρίς να αφορά, ωστόσο, αποκλειστικά σε αυτόν. Οι καλεσµένοι θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις τους ενώπιον του κοινού, σε µία αυθόρµητη συζήτηση, µέσα από τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό δρόµο της επαφής τους µε τη Λόγια Μουσική και υπό το πρίσµα της δικής τους ξεχωριστής ιδιότητας καθένας, θα αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές προσέγγισης της Μουσικής, περισσότερο προσωπικές και, γιαυτό ίσως, περισσότερο ενδιαφέρουσες

Στο δεύτερο µέρος κάθε εκδήλωσης του κύκλου focus on, ένα από τα χαρακτηριστικότερα συµφωνικά έργα του µεγάλου µουσουργού, στον οποίο είναι αφιερωµένη η βραδιά, θα ερµηνεύεται από τη Μητροπολιτική Συµφωνική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσαµπρόπουλου.

————–

Την Πέµπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, ώρα 21:00, η πρώτη συναυλία του φετινού κύκλου Focus On της MSO of Athens, στο Θέατρο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα), είναι αφιερωµένη στον ανυπέρβλητο Wolfgang Amadeus Mozart.

Στη συζήτηση του πρώτου µέρους θα µετέχουν, µε αλφαβητική σειρά, οι:

Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος στο 1νάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης Νικόλας Κληρονόµος, Βραβευµένος Ζωγράφος Νότης Μαυρουδής, Κιθαριστής, Τραγουδοποιός, Συγγραφέας, Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Στο δεύτερο µέρος της βραδιάς, η Μητροπολιτική Συµφωνική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσαµπρόπουλου θα ερµηνεύσει τη Συµφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, Κ550 του Μότσαρτ. Πρόκειται για ένα από το πιο δηµοφιλή έργα του Αυστριακού συνθέτη, το οποίο ολοκλήρωσε το 1788, τρία χρόνια πριν το θάνατό του σε µία εποχή που βίωνε πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής, µε χρέη, απογοητεύσεις και τραγικά χτυπήµατα της µοίρας. Για τη Συµφωνία αυτή, ο Ρόµπερτ Σούµαν σηµείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που διεθέτει «ελληνική ανάλαφρη χάρη».

Πληροφορίες

Πέµπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, ώρα 21:00 Αίθουσα: Θέατρο Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός Πληροφορίες: info@msoath.com

Περισσότερα για την Metropolitan Symphony Orchestra of Athens: www.msoath.gr

*Το Focus On είναι νοµικα κατοχυρώµενος κύκλος της MSO of Athens.

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens2x1

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens3x1

Οι Times της Νέας Υόρκης σε άρθρο τους τον χαρακτηρίζουν ως «έναν µάγο του ήχου και έναν σπάνιο µουσικό που ακροβατεί µε ιδιαίτερη άνεση ανάµεσα στην κλασική και την τζαζ µουσική, σαν ένας γνήσιος διάδοχος του Keith Jarrett…».

Η Le Monde έγραψε για την ερµηνεία του ως µαέστρουσολίστ σε έργα Μότσαρτ: «Ο ήχος του είναι ευαίσθητος και οι φράσεις του αέρινες, µε φινέτσα, δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασµό και ερµηνεύει τα πιο δεξιοτεχνικά περάσµατα χωρίς καµία προσπάθεια».

Οι Times του Λονδίνου έγραψαν: «Ο

Βασίλης Τσαµπρόπουλος όντως είναι µια πολύ σπάνια περίπτωση µουσικού […] είναι µουσικός της απόλαυσης […] της δηµιουργίας µακριά από κλισέ και πόζες. […] Ένας γοητευτικός και άµεσα επικοινωνιακός εκτελεστής […] ένας εσωτερικός συνθέτης που οι νότες του κρύβουν µυστήριο […] ένας µαέστρος γεµάτος ενέργεια και πάθος. […] Ένας µουσικός ολοκληρωµένος […] που ίσως ακολουθεί το δρόµο της µουσικής πληρότητας που άνοιξε ο Leonard

Bernstein».

Ο Βασίλης Τσαµπρόπουλοςέχει αναγνωριστεί διεθνώςως ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του και ως ένας πολύπλευρος µουσικός που έχει την ικανότητα να κινείται µε χαρακτηριστική άνεση ανάµεσα στην κλασική µουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη µορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασµού, τη διεύθυνση ορχήστρας, ως ένας ανανεωτικός αρχιµουσικός, αλλά και τη βυζαντινή εκκλησιαστική µουσική.

Οι διακρίσεις του σε διαγωνισµούς πιάνου, αλλά και οι σοβαρές σπουδές του σε µεγάλα µουσικά ιδρύµατα, όπως η Juilliard της Νέας Υόρκης, του άνοιξαν το δρόµο για µια µεγάλη σταδιοδροµία από τα παιδικά του χρόνια.

Ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ του πιάνου, έχοντας στο ρεπερτόριό του δεκάδες έργα της πιανιστικής φιλολογίας που ερµηνεύει στα συχνά ρεσιτάλ του στα διεθνή µουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αµερικής, αλλά και στις ξεχωριστές του εµφανίσεις στην Ελλάδα, σε µουσικούς κύκλους όπως «Μεγάλοι Ερµηνευτές και Μεγάλες Ορχήστρες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συνεργαστεί µε τις κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αµερικής, όπως η Φιλαρµόνια του Λονδίνου, η Φιλαρµονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρµονική της Στοκχόλµης, η Συµφωνική της Βοστόνης, η Συµφωνική της Βαλτιµόρης, η Συµφωνική της Ιταλικής Ραδιοφωνίας και πολλές άλλες.

Ξεχωριστή στιγµή της καριέρας του ήταν η συνεργασία του µε τον Vladimir Ashkenazy και τη Φιλαρµονική του Λονδίνου σε κοντσέρτα του Μπετόβεν και του Ραχµάνινοφ. Κεντρικό άξονα του ρεπερτορίου του αποτελούν έργα του Μπετόβεν, του Μότσαρτ, του Σοπέν, αλλά και οι συνθέσεις της Ρώσικης Σχολής, καθώς έχει ερµηνεύσει επανειληµµένα έργα Ραχµάνινοφ, Προκόβιεφ, Τσαϊκόφσκυ και Σκριάµπιν.

Από το 2000 ηχογραφεί για την κορυφαία Γερµανική εταιρεία δίσκων ECM, έχοντας κυκλοφορήσει διεθνώς 7 εξαιρετικά επιτυχηµένους δίσκους. Το άλµπουµ του “Acroasis”, µε τεράστια απήχηση στη διεθνή µουσική σκηνή, έλαβε διθυραµβικές κριτικές, κατά την πρώτη µεγάλη περιοδεία του στις ΗΠΑ, σε συνεργασία µε την ECM, µε σταθµούς στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον και τη Βαλτιµόρη. Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στο εξωτερικό ένα νέο µουσικό ιδίωµα βασισµένο στους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύµνους. Την περίοδο 2006-2008 πραγµατοποίησε συναυλίες στη Γερµανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αγγλία και τη Ρωσία, παρουσιάζοντας το best seller της ECM “Chant Hymnes and Dances”. Το άλµπουµ παρέµεινε αρκετές βδοµάδες στις πρώτες θέσεις του top 10 του Billboard στη Νέα Υόρκη.

Το 2009 τιµήθηκε ως επίτιµο µέλος του Rachmaninoff International Society για τις ερµηνείες του στα έργα του µεγάλου Ρώσου πιανίστα και συνθέτη. Θεωρείται από το διεθνή Τύπο ως ένας πιστός ερµηνευτήςµελετητής της µουσικής του Ραχµάνινοφ στα πιανιστικά και στα συµφωνικά του έργα, όπως και του Chopin. Κορυφαίες του στιγµές είναι η ερµηνεία του στα πρελούδια του Ραχµάνινοφ στο Λονδίνο το 2008 και η ξεχωριστή του προσέγγιση ως µαέστρος στη Δεύτερη Συµφωνία.

Υπήρξε ο εµπνευστής και ο δηµιουργός της µουσικής τηλεοπτικής σειράς 7 εκποµπών της Μεγάλης Εβδοµάδας της ΕΡΤ Ακρόασις“.

Από το 2013 συνεργάζεται µε την ερµηνεύτρια του βυζαντινού και του αρχέγονου µέλους, Νεκταρία Καραντζή, σε ένα πρόγραµµα που συνδυάζει τον µουσικό κόσµο της Δύσης µε αυτόν της Ανατολής. Το µουσικό τους πρόγραµµα «Ανάµεσα σε Δύση και Ανατολή» ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κερδίζοντας τη θερµή αποδοχή κοινού και κριτικών.

Ο Βασίλης Τσαµπρόπουλος είναι επίτιµος Πρόεδρος του Sergei Rachmaninov Greek Sociaty, είναι Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μητροπολιτικής Συµφωνικής Ορχήστρας Αθηνών (Metropolitan Symphony Orchestra of Athens) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλαδος.

 

ΓΙ-ΡΓΟΣ Β. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens5x1

 

Γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο όπου και µεγάλωσε. Σπούδασε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου (1965- 70). Στη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε βασικό µέλος της Μικτής Χορωδίας του ΕΜΠ και σολίστ κλασικής κιθάρας στις εκδηλώσεις της, µολονότι αυτοδίδακτος. Από την αποφοίτησή του, το 1970, ασχολείται µε την εκπόνηση στατικών µελετών οικοδοµικών και συγκοινωνιακών έργων, συνεργαζόµενος µε διακεκριµένους αρχιτέκτονες, σε βραβευµένα, συχνά, έργα. Από το 1978 ασχολείται αδιαλείπτως ως κριτικός και σχολιαστής των µουσικών δρωµένων, κειµενογράφος προγραµµάτων µουσικών εκδηλώσεων και παραγωγόςπαρουσιαστής µουσικών ραδιοακροαµάτων κυρίως από το Τρίτο Πρόγραµµα της ΕΡΑ

(1983-2000). Από το 1989

διδάσκει σε δηµοσιογραφικές σχολές Ιστορία της Μουσικής, Τέχνη και τεχνική του ραδιοφώνου, καθώς και Μουσική επικοινωνία. Υπήρξε εντεταλµένος κριτικός µουσικής της εφηµερίδας Ελευθεροτυπία (1984-1996). Επανενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2013, µε την επανέκδοση της εφηµερίδας. Έχει διατελέσει µέλος του γνωµοδοτικού συµβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών (1987-1992), αναπληρωτής πρόεδρος της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών (1993-1998) του ΥΠΠΟ, µέλος του ΕΤΟΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1993-2006), Διευθυντής του Β΄ Προγράµµατος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1996-1999), σύµβουλος της ΠολιτιστικήςΟλυµπιάδας(2001-2004) και µέλος(2013-2015) του .Σ. (ταµίας) του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισµού Ελλάδας (ΜΕΟΕ), στον οποίο ανήκει η Καµεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Είναι µέλος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) από το 1970, µέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών από το 1992 (µέλος του .Σ. – ταµίας το 2003-2013), µέλος του Θεατρικού Μουσείου από το 1996 (µέλος του

.Σ. από το 2013), µέλος του σωµατείου ΔΙΑΖ1ΜΑ. Είναι τακτικός συνεργάτης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τηναρχή τηςλειτουργίαςτου(1991), ενώ υπήρξε τακτικόςσυνεργάτης της Ορχήστρας των Χρωµάτων, µέχρι το 2010, τελευταία χρονιά λειτουργίας της. Επιµελήθηκε ιδιαίτερα προγράµµατα συναυλιών δηµοφιλών και αξιόλογων τραγουδιστών και τραγουδοποιών, όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Κώστας Θωµαΐδης, ο Μίµης Πλέσσας κ.α.. Έχει προλογίσει πολυάριθµες µουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια και συµµετείχε σε παρουσιάσεις ηχογραφηµάτων και βιβλίων. Έχει γράψει κείµενα για πολλές δισκογραφικές εκδόσεις και για πολυάριθµα προγράµµατα συναυλιών. Κείµενά του έχουν δηµοσιευτεί σε µεγάλο αριθµό εντύπων (Τέταρτο, Βήµα Βιβλίο, Βηµαgazino, Ο Πολίτης, Μετρονόµος, Δίφωνο, Echo & Artis, Πολύτονο, Le lien, TaR κ.α.). Υπήρξε βασικός συνεργάτης των ιστοτόπων www.hridanos.gr και www.tar.gr και αρθρογραφεί συστηµατικά στο µουσικό ιστότοπο www.musicpaper.gr.

Το 2013 εκδόθηκε από τον ΙΑΝΟ το ιδιαίτερο και πρωτότυπο πόνηµά του Το µουσικό µου ηµερολόγιο. Αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ευπώλητα του είδους. Η γνωριµία του µε τον Μίκη Θεοδωράκη, η οποία εξελίχθηκε σε εγκάρδια φιλία, καρποφόρησε ένα καινούριο πρωτότυπο ηµερολόγιο, αντίδωρο στον σπουδαίο αυτόν νεοέλληνα, για τη συµπλήρωση των 90 χρόνων του. Ονοµάζεται Ένα ηµερολόγιο για τον Μίκη 2016, εκδόθηκε επίσης από τον ΙΑΝΟ και αναδείχθηκε µε µεγάλη διαφορά στο πλέον ευπώλητο του είδους.

Στα επίσηµα εγκαίνια (Απρίλιος 2016), του ανακατασκευασµένου σπιτιού στην Ξάνθη, όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, ήταν ο κύριος οµιλητής.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens7x1

 

Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK.

Παράλληλα µε τις ιατρικές του σπουδές µελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση µε τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεµινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music, London, UK. Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Οµάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αποτελεί διακεκριµένο µέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και ενεργό µέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR)

της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστηµονικής Εταιρείας Εργοσπιροµετρίας Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΕΡΓΑ).

Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της µουσικής ως θεραπευτικού µέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριµένο µέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί επίτιµο µέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελµατιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). Παραγωγός της εκποµπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράµµατος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). Η µουσική του χρησιµοποιήθηκε από την χορογραφική οµάδα διεθνούς φήµης Gelabert-Azzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthur’s Feet σε µία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτοµα µε αναπηρίες. Το 2008 προσκλήθηκε τιµητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσµιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρµογές της µουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008). Το 2013 τιµήθηκε για την προσφορά του στον τοµέα της µουσικής στην ιατρική µε το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma. Πρόσφατα στο σηµαντικό συνέδριο EUROPREVENT 2014 της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) βραβεύτηκε η επιστηµονική του εργασία µε θέµα: Η εφαρµογή της µουσικής για την αντιµετώπιση του πόνου και του άγχους κατά τη διάρκεια ηλεκτροφυσιολογικών επεµβάσεων.

Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραµύθια (LYRA 2005), 

ΜορφέαςΘεραπευτικό CD που χρησιµοποιεί εµβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία µε τον αµερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απόλο τον κόσµο (εκδ. Ελευθεροτυπία /ΕΙατρικά 2004), CD µε συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση µε τίτλο Στην άκρη των παραµυθιών, τραγούδια και eύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008), CD ΕικόνεςΚύκλος Ελληνικός (Protasis Music 2015). Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρµακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλειστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008), Το όνειρο της Αθηνούλαςπαραµυθένιες ιστορίες για µικρά και µεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009), Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010). Επίσης µε Χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύµατος Αλέξανδρος 1νάσης είχε την εκδοτική επιµέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώµενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών 2004). Τα µουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές συναυλίες βλ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) και Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), Ιδρυµα Θεοχαράκη, Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπ. Πάτρας, Δηµοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Θέατρο Άλεκτον, Θέατρο Κολεγίου Αθηνών κ.α. Αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπο (Ελευθεροτυπία, Καθηµερινή) και ηλεκτρονικό τύπο.

Εργάζεται στο 1νάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τµήµα Αναιµάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τοµέα.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens9x1

Ο ΖωγράφοςΣκηνογράφος Νικόλας Κληρονόµος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Εισήχθη και απεφοίτησε µε υποτροφία του ΙΚΥ από την Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών από το εργαστήριο του Π. Τέτση. Πτυχίο Ζωγραφικής µετά βραβείου και επαίνων, εξειδίκευση στη Σκηνογραφία µε βραβείο σκηνικού ’80 και πλήρης κύκλος Θεωρητικών, 1975-1980.

Μεταπτυχιακό Δίπλωµα

Meisterschϋler, H.D.K.Bερολίνου µε υποτροφία Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, κληροδότηµα Μίκας Σκουζέ.

Σπουδές πιάνου, µονωδίας. Πτυχίο Αρµονίας από το Ελληνικό 1δείο Αθηνών µε τον Γιάννη Σπυρόπουλο, 1980.

Διδακτορικό δίπλωµα σε αντικατάσταση καλλιτεχνικού έργου

µεταπτυχιακού διπλώµατος εκπαιδευτικού έργου, από Υπουργείο Παιδείας (ΙΤΕ), καθώς και διακρίσεις, όπως έπαθλο Περικλή Βυζάντιου ‘81, τρίχρονη µεταπτυχιακή υποτροφία ΙΚΥ ‘85- ‘88, επιλογή σε διαγωνισµό

της UNESCO ως ελληνική συµµετοχή της Ελλάδας σε διεθνή διαγωνισµό στο Παρίσι 1992.

Πλούσιο καλλιτεχνικό έργο µε 28 ατοµικές εκθέσεις και περισσότερες από 90 συµµετοχές σε οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό µε αναφορές σε αυτό από σηµαντικούς Ιστορικούς και Κριτικούς της Τέχνης, επίσης από εξειδικευµένους δηµοσιογράφους εικαστικών στα ΜΜΕ.

Εκπαιδευτικό έργο στην ιδιωτική και τριτοβάθµια εκπαίδευση από το 1985.

Το 2003 συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη και δηµιουργεί σειρά έργων που σχετίζονται µε τα πρώτα 18 χρόνια του συνθέτη και αποτελούν συλλεκτική ενότητα µε τίτλο Τα παιδικά του χρόνιαένα ταξίδι

Σχεδιασµός σκηνικών, κοστουµιών, φωτισµών για θεατρικές παραστάσεις µε πρόσφατες συνεργασίες µε το Ίδρυµα Τεχνών Β. &Μ Θεοχαράκη, καθώς και το σχεδιασµό λογοτεχνικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών εντύπων όπως και καλλιτεχνικών αντικειµένων ως επιχειρηµατικάκαλλιτεχνικά δώρα.

Έργα του υπάρχουν σε Δηµόσιες και Ιδιωτικές συλλογές, Πινακοθήκες, Μουσεία, Ιδρύµατα και στη Βουλή των Ελλήνων. Ζει µε την οικογένειά του και εργάζεται στην Αθήνα.

 

ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens10x1

Πάνω από έξη δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής, παράλληλα µε τη διδακτική του καριέρα, έχει µία δυναµική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά δρώµενα της χώρας µας. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό 1δείο µε καθηγητή τον Δηµήτρη Φάµπα και το 1969

στην Ισπανία µε τον Jose Tomas. 1ς σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το 1965 τιµήθηκε µε το Α βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 µε το Α βραβείο στο διεθνή διαγωνισµό κιθάρας στο Μιλάνο, το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στο διεθνή διαγωνισµό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειµε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Αδιάλειπτη η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια µε συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηµατογράφο, αρθρογραφία σε εφηµερίδες και περιοδικά, συνεργασίες µε ραδιοφωνικούς σταθµούς, καθώςκαι διδακτικό έργο που ξεκίνησε το 1969 από τη Δηµοτική Μουσική Ακαδηµία του Μιλάνου και συνεχίστηκε ανελλιπώς από το 1975 στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα). Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύµατα και οργανισµούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ. Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το µοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργάνωσε σηµαντικές συναυλίες σε παγκόσµια δηµοφιλείς κιθαριστές.

Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαµβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του (τραγούδια) µε δηµοφιλείς τραγουδιστές.

Από το 2000 ξεκίνησε την δισκογραφική σειρά σε µορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα µουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους. Το 2005 και 2006, απονέµεται το βραβείο «Αρίων» στο αφιέρωµα αυτής της σειράς µε µουσική για κινηµατογράφο και σε διασκευές σε τραγούδια Τσιτσάνη Βαµβακάρη.

Από το 2002 ως το 2006 ίδρυσε και υπήρξε καλλιτεχνικόςδιευθυντής του δισκογραφικού Label “Corifeo” της εταιρίας “Eros music” που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους µουσικούς δρόµους. (Ξεχωριστό δισκογραφικό ενδιαφέρον έχει η καλλιτεχνική εποπτεία και ο συντονισµός που έκανε ο ίδιος 29 Ελλήνων κιθαριστώνκαταγράφοντας την ιστορία µισού αιώνα κιθαριστικής δισκογραφίας µε τον τίτλο: “Master class”). Το 2007 είναι υπεύθυνος της µουσικής που µεταδίδεται στο Μετρό Αττικής. Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο µε κείµενα περί µουσικής και πολιτισµού, µε τίτλο «Ηχολογήµατα» (εκδ. Νεφέλη). Από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του, το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή µορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το ραδιόφωνο του TaR το οποίο βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.tar- radio.com Το 2013 εκδίδεται το επίτοµο και διαδικτυακό (εφαρµογή) αρχείο ονοµάτων: «Παγκόσµιο Χρονολόγιο της Μουσικής» (ΣυνθέτεςΕρµηνευτέςΚατασκευαστές). Ένα αρχείο 75.000 ονοµάτων που αρχειοθέτησε και επιµελήθηκε ο ίδιος. (Εκδόσεις, Ianos). Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Μάϊο του 2015 ήταν µέλος του ΔΣ της Ορχήστρας Καµεράτα. Το Νοέµβριο του 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο (µε ένθετο cd) µε τίτλο: «Περί Ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσµα…» ( Υποψήφιο για βραβείο Λογοτεχνίας 2014 – Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο µε τίτλο: «Book Face» (Σχολιάζοντας τα πέριξ) µε τις ίδιες εκδόσεις.

 

ΚΥΚΛΟΣ FOCUS ON / METROPOLITAN SYMHPONY ORCHESTRA OF ATHENS ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Στο πλαίσιο του κύκλου FOCUS ON, θα πραγµατοποιηθούν οι εξής προγραµµατισµένες συναυλίες στο Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης (ενώ αναµένονται και νέες έκτακτες ηµεροµηνίες). Τα ονόµατα των καλεσµένων του πρώτου µέρους της βραδιάς θα ανακοινώνονται πριν από κάθε συναυλία:

Πέµπτη 26/1 Focus on Μότσαρτ /Συµφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, Κ550 (Εκτάκτως η συναυλία θα πραγµατοποιηθεί στο Θέατρο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός)

Πέµπτη 9/2 Focus on Ραχµάνινοφ /Συµφωνία αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 13,

Πέµπτη 2/3 Focus on Λιστ /Κοντσέρο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε µι ύφεση µείζονα Σολίστ: ΒασίληςΤσαµπρόπουλος,

Τετάρτη 26/4 Focus on Σούµαν /Συµφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση µείζονα, έργο 38, “ Της άνοιξης”, Πέµπτη 11/5 Focus on Μούσοργκσκυ /Πίνακες από µιαν Έκθεση

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens12x1

 

Οι προσκεκληµένοι του φετινού κύκλου FOCUS ON της MSO of Athens είναι, µε αλφαβητική σειρά, οι: Δηµήτρης Αντωνακάκης, Αρχιτέκτων, επίτ. Διδάκτωρ Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης Θόδωρος Αντωνίου, Συνθέτης, Καθηγητής Σύνθεσης στο Πανεπιστήµιο της Βοστώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Αρχιµουσικός, Ακαδηµαϊκός Ντιάνα Βρανούση, Πιανίστα, Δασκάλα πιάνου Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κριτικός Θέατρου, Λογοτέχνης, Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου Θεατρικού Μουσείου Μάρκος Δραγούµης, Μουσικολόγος, Υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος στο 1νάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης Γιάννης Ευσταθιάδης, Συγγραφέας, Ραδιοφωνικός Παραγωγός Δηµήτρης Καλοκύρης, Συγγραφέας, Επιµελητής Εκδόσεων και Εκθέσεων, Εκδότης, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Λίλλυ Καρατζαφέρη, ΔηµοσιογράφοςΡαδιοφωνικός Παραγωγός στον Αθήνα 9,84, Πιανίστα Αλέξανδρος Κατσιάρας, Θεολόγος, Συγγραφέας, Διευθυντής του Ρ/Σ τηςΕκκλησίας της Ελλάδος Νικόλας Κληρονόµος, Βραβευµένος Ζωγράφος Γιώργος Κουρουπός, Συνθέτης, Πιανίστας / Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΣ,Καλλιτεχνικός Διευθυντήςτης Ορχήστρας των Χρωµάτων και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Διονύσης Μαλλούχος, Διευθυντής του Τρίτου Προγράµµατος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Πιανίστας, Ραδιοφωνικός Παραγωγός Νότης Μαυρουδής, Κιθαριστής, Τραγουδοποιός, Συγγραφέας, Ραδιοφωνικός Παραγωγός Γιώργος Νταλάρας, Τραγουδιστής, Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Νίκος Ξυδάκης, Τραγουδοποιός, Τραγουδιστής Έλλη Πασπαλά, Τραγουδίστρια Τίτος Πατρίκιος, Βραβευµένος ποιητής, Πεζογράφος και Μεταφραστής Γιάννης Πετρίδης, Ιστορικός Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Συγγραφέας Ελένη Σαραντίτη, Βραβευµένη Λογοτέχνης, Κριτικός Λογοτεχνίας Μάνος Στεφανίδης, Κριτικός Εικαστικών Τεχνών, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Αθηνών Δηµήτρης Τρίκας, Δηµοσιογράφος, Σκηνοθέτης, Ραδιοφωνικός Παραγωγός

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦ-ΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝ-Ν

focus-on-mozart_metropolitan-symphony-orchestra-of-athens13x1

 

H Μητροπολιτική Συµφωνική Ορχήστρα Αθηνών είναι ένα αυτοχρηµατοδοτούµενο συµφωνικό σύνολο που ιδρύθηκε το 2014 από τον διεθνούς φήµης πιανίστα, συνθέτη και µαέστρο Βασίλη Τσαµπρόπουλο και διοικείται από τους µουσικούς του. Συγκροτήθηκε στην περίοδο της οικονοµικής κρίσης της Ελλάδας, µε σκοπό να φέρει νέα ελπίδα και προοπτική στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας και ιδιαίτερα στις συναυλίες τους κλασικού συµφωνικού ρεπερτορίου.

Με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία και µε έµπνευση το όραµα του Βασίλη Τσαµπρόπουλου, η MSO of Athens έχει πραγµατοποιήσει σπουδαίες εµφανίσεις τόσο στον χώρο του Ιδρύµατος Μιχάλης Κακογιάννης, το αποτελεί τη µόνιµη καλλιτεχνική στέγη της Ορχήστρας ήδη από τη γέννησή της, όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερµηνεύοντας σηµαντικά έργα ρεπερτορίου, όπως τη Συµφωνία του Νέου Κόσµου του Dvorak, τη 2η Συµφωνία του Sibelius, την Ηρωική και την 7η Συµφωνία του Beethoven, την Παθητική Συµφωνία του Tchaikovsky, το Bolero του Ravel, την Ηµιτελή (8η) του Schubert, της Συµφωνία του Διός (41η) του Mozart κ.α. ερµηνείες για τις οποίες απέσπασε τη θερµή αποδοχή κοινού και κριτικών.

Η πρωτοβουλία ίδρυσης της Ορχήστρας στην εποχή της οικονοµικής κρίσης της Ελλάδας έγινε αποδέκτης θερµών δηµόσιων µηνυµάτων από διεθνούς φήµης µαέστρους και µουσικούς, όπως ο Zubin Mehta και ο Glenn Dicterow.

Από το 2015 η Μητροπολιτική Συµφωνική Ορχήστρα Αθηνών έχει την τιµή να τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυµου, ενώ το καλοκαίρι του 2016 είχε το ιδιαίτερο προνόµιο να παρουσιάσει µία εκπληκτική συναυλία στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώπιον χιλιάδων κόσµου, µε την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του ιστορικού καθεδρικού ναού της Μητρόπολης Αθηνών. Στο πλαίσιο της ίδιας αιγίδας, ο Αρχιεπίσκοπος έχει παραχωρήσει ως έδρα της Ορχήστρας τον πλήρως εξοπλισµένο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το 2016 η Μητροπολιτική Συµφωνική Ορχήστρα Αθηνών εγκαινίασε τις ψηφιακές εκδόσεις της MSO Records. Έχοντας εξασφαλίσει συνεργασία µε τη γνωστή δισκογραφική εταιρεία

Challenge Records αλλά και µε την κορυφαία Naxos Records, η MSO Records διαθέτει τις δισκογραφικές της παραγωγές σε διεθνή διακίνηση και κυκλοφορία. Ήδη οι δίσκοι Eleison και Tsabropoulos in concert, πρώτες εκδόσεις της Ορχήστρας, κυκλοφορούν µε επιτυχία στην Ευρώπη και την Αµερική. Η MSO Records λειτουργεί µε δύο τµήµατα: την MSO Classics µε  ρεπερτόριο ηχογραφήσεων προσανατολισµένο στα κλασικά έργα και την MSO Sacra, µε ηχογραφήσεις θρησκευτικήςιερής µουσικής από όλον τον κόσµο.

Την ίδια χρονιά ο πολιτιστικός φορέας της Ορχήστρας εγκαινίασε τον πρωτότυπο κύκλο focus on που εισάγει τα µουσικά σαλόνια στη σκηνή, µε τη συµµετοχή πολλών και σηµαντικών εκπροσώπων των Τεχνών και των Γραµµατών και συντονιστή τον καταξιωµένο κριτικό και ιστορικό µουσικής, Γιώργο Β. Μονεµβασίτη.

Καλλιτεχνικός διευθυντήςκαι µάεστρος της ΜητροπολιτικήςΣυµφωνικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Βασίλης Τσαµπρόπουλος, ενώ επίτιµος µαέστρος ανακηρύχθηκε το 2014 ο αείµνηστος πιανίστας, µαέστρος και φιλόσοφος της µουσικής, Γεώργιος Χατζηνίκος.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.msoath.com

Με την υποστήριξη της Greekpress.gr

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Άγ. Νεκτάριος : Ζωντανός μετά τον θάνατο
Άγ. Νεκτάριος : Ζωντανός μετά τον θάνατο

  Μανώλης Μελινός: Mπάρμπα-Αντώνη,

Close