Politico: Έτσι μπορεί να σωθεί η Ευρώπη

Ένα ιδιαίτερο διαδικτυακό γκάλοπ πραγματοποιεί το Politico, με ερώτημα το πώς μπορεί να σωθεί η Ευρώπη.

«Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ. Γιούνκερ θα δώσει το δικό του όραμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της ΕΕ την Τετάρτη το πρωί στο Στρασβούργο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες -πλην της Τερέσα Μέι- θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα για να εξετάσουν ιδέες για το πώς το μπλοκ μπορεί να είναι πιο λειτουργικό στην μετά-Brexit εποχή.

Και τα δύο γεγονότα αναμένεται να μας δώσουν ενδείξεις για το πώς οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να αλλάξουν το κυρίαρχο μέχρι στιγμής αφήγημα μιας ΕΕ που μάχεται απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, τον αυξανόμενο απομονωτισμό, τον λαϊκισμό και την απειλή της τρομοκρατίας» αναφέρει το Politico.

Όπως προσθέτει, υπάρχουν ιδέες για την έξοδο από την υπαρξιακή κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΕ. Ιδέες που προέρχονται βεβαίως από διαφορετικά στρατόπεδα. Από την Α. Μέρκελ ή τον Φ. Ολάντ μέχρι ισχυρούς τραπεζίτες, βουλευτές, δεξαμενές σκέψεις, κ.α.

Το Politico έβαλε λοιπόν σε ψηφοφορία 12 προτάσεις που έχουν κατά καιρούς ακουστεί για το πώς θα διασωθεί η ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτές και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Οι 12 προτάσεις που έβαλε σε ψηφοφορία το Politico, ζητώντας από τους αναγνώστες να επιλέξουν τις 3 που προτιμούν:

«Με το Brexit, το προσφυγικό και την τρομοκρατία, είναι εύκολο να ξεχαστεί ότι η νότια Ευρώπη ακόμη πασχίζει με τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους. Κάποιοι λένε ότι το πρόβλημα είναι το ενιαίο νόμισμα και ότι η φυγή από το ευρώ παραμένει η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα», γράφει το Politico.

Επικεφαλής σε αυτό το «μέτωπο» είναι ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υπενθυμίζει όσα είχε υποστηρίξει ο Κρούγκμαν το περασμένο καλοκαίρι ότι «αν η Ελλάδα δεν λάβει πραγματικά μεγάλη ελάφρυνση χρέους, η αποχώρηση από το ευρώ είναι η μόνη πιθανή οδός διαφυγής από τον ατελείωτο οικονομικό εφιάλτη της».

Στην Ευρώπη, ο Χανς Βέρνερ Ζιν, έγραψε ότι «δεν υπάρχουν πολλά στα οποία συμφωνώ με τον Πολ Κρούγκμαν, τον Τζόζεφ Στίγκλιτς και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αλλά ένα από αυτά είναι ότι μία έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν σκόπιμη για την Ελλάδα».

Οι 12 προτάσεις

Ιδού οι 12 προτάσεις που έβαλε σε ψηφοφορία το Politico, ζητώντας από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν:

1) Να επικεντρωθεί η ΕΕ στην ασφάλεια, την οικονομία και την απασχόληση των νέων
2) Μία κυβέρνηση ευρωζώνης
3) Περισσότερη τεχνοκρατία, λιγότερη πολιτική
4) Ένα σύστημα απορρόφησης του σοκ της ύφεσης
5) Η εξουσία πίσω στις χώρες- μέλη
6) Η εξουσία στους βουλευτές και ευρωβουλευτές
7) Μεγαλύτερη εξουσία στους ηγέτες
8) Δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης
9) Να ξεφορτωθούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
10) Απευθείας εκλογή ενός Ευρωπαίου προέδρου
11) Να επιτραπεί στην Τουρκία η είσοδος στην ΕΕ
12) Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ

 

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η ανεύρεση και η ύψωση του Τιμίου Σταυρού
Τι επισφραγίζει η ανεύρεση και η ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Όταν ο Πατριάρχης Μακάριος έστησε τον Τίμιο Σταυρό στον ναό του Πατριαρχείου για να προσκύνησει ο πιστός λαός, ήταν η...

Close