Η παραχώρηση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» και το Μουσείο Γενοκτονίας των Ποντίων

Τον Σεπτέμβριο του 2016 από το βήμα της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» θα βγει από τη λίστα των ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και θα αποδοθεί στην κοινωνία. Όπως είχε τονίσει, μετά από συναντήσεις εκπροσώπων του Δήμου και στελεχών του πρωθυπουργικού στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε η λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος είχε ανακοινώσει ότι σε ένα κομμάτι του πρώην στρατοπέδου θα γίνουν δύο μουσεία, ένα αφιερωμένο στον ποντιακό ελληνισμό και ένα στην Εθνική Αντίσταση.

Αυτήν τη φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησε το βήμα της Βουλής για να επιβεβαιώσει ότι δόθηκε οριστική λύση στο θέμα. Το υπουργείο, όπως είπε, για τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβει 100 διαμερίσματα που είναι έτοιμα και βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μελά και θα παραχωρήσει το 5% του στρατοπέδου. Επανέλαβε δε ότι θα δημιουργηθούν τα δύο μουσεία. «Ο κ. Τριανταφυλλίδης ξεκίνησε το θέμα, και οφείλω να το πω αυτό», τόνισε δείχνοντας προς τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες του ρ/σ Στο Κόκκινο αναφέρουν ότι η σύμβαση χρήσης βρίσκεται εδώ και καιρό στα συρτάρια του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, και ότι η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό κατά την επόμενη παρουσία του στο γραφείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης τονίζεται ότι η νέα κατάσταση δεν θα περιλαμβάνει συντελεστή δόμησης και δεν θα υπάρχει πλαίσιο εμπορικής χρήσης του χώρου.

Σε ό,τι αφορά το Μουσείο Γενοκτονίας, δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν αυτό συνδεθεί με το αρχείο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Όπως είχε πει ο καθηγητής σε συνέντευξή του στο pontos-news.gr με αφορμή τη νέα εποχή για το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, εδώ και καιρό σχεδιάζει τόσο το μουσείο όσο και το ερευνητικό κέντρο που θα ασχολείται με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και τον παρευξείνιο ελληνισμό.

«Το υλικό αυτό, μαζί με πλήθος σχετικών με τον Πόντο αντικειμένων που έχει συγκεντρώσει –ένα μέρος είχε εκτεθεί τον περασμένο Μάιο στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου– ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί σε ένα χώρο τον οποίο όσο ζω θα μπορώ να ελέγχω έτσι ώστε να βρει το δρόμο του», είχε υπογραμμίσει.

pontos-news.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γιώργος Λέκκας: Κολοκυθοκεφτέδες με βασιλικό και φέτα
Γιώργος Λέκκας: Κολοκυθοκεφτέδες με βασιλικό και φέτα

Ο Γιώργος Λέκκας μας μαγειρεύει Κολοκυθοκεφτέδες με βασιλικό και φέτα

Close