Εγκαίνια Ναού από τον Καλαβρύτων Ιερώνυμο

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Η χθεσινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ποιμενάρχη μας, καθώς πρόκειται για τα πρώτα εγκαίνια Ιερού Ναού που τέλεσε ως νέος Μητροπολίτης, σηματοδοτώντας έτσι μία νέα εποχή για την καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη.

Στον Όρθρο, την τελετή των Εγκαινίων και την πανηγυρική πρώτη Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιασμένης Αγίας Τραπέζης συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχου μας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο κ. Θεολόγος επεξηγούσε τα τελούμενα στους πιστούς, ώστε να κατανοούν τα στάδια της Ακολουθίας.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων τρεις φορές πέριξ του Ιερού Ναού με τη συμμετοχή των πιστών και εν συνεχεία το τελετουργικό έλαβε χώρα στην Αγία Τράπεζα. Εκεί τοποθετήθηκαν τα Άγια Λείψανα, ενώ ακολούθησε η επισφράγιση του «φυτού» διά κηρομαστίχης, το πλύσιμο της επιφάνειας της Αγίας Τραπέζης, ο καθαγιασμός των Ιερών Αντιμνησίων, η επικόλληση των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις τέσσερις γωνίες της Αγίας Τραπέζης και τέλος η επίστρωσή της με το κατασάρκιο, επάνω στο οποίο ενεγράφη η ημερομηνία των εγκαινίων από τους Αρχιερείς. Η καθιέρωση της Αγίας Τραπέζης έγινε διά των λειψάνων των Αγίων: Γεωργίου Νεομάρτυρος του εν Ιωαννίνοις, Μαρτύρων των εν τη Ιερά Μονή Νταού Πεντέλης και Μαρτύρων των εν τη Ιερά Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ακολούθησε η σφράγισις διά Αγίου Μύρου του Ιερού Ναού εσωτερικά στις τέσσερις πλευρές του, διά του μονογράμματος του Ιησού Χριστού, ενώ με το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης ως και των υπολοίπων κανδήλων ολοκληρώθηκε η Ακολουθία της τελετής των εγκαινίων.

Απόρρητο: roula_manika

Εν συνεχεία τελέστηκε η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο εγκαινιασμένο πλέον θυσιαστήριο, ενώ ο κ. Θεολόγος, λίγο πριν την Απόλυση, απευθυνόμενος στους πιστούς, τόνισε τη μεγάλη σημασία της χθεσινής ημέρας για τον Ιερό Ναό και τους ενορίτες, λέγοντας πως κάθε φορά που θα νιώθουν θλίψη, δυσκολία να έρχονται να λαμβάνουν δύναμη από την Αγία Τράπεζα με την συμμετοχή τους στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

«Μαρτυρήσαμε με την τελετή των εγκαινίων πως ο Χριστός είναι ο λυτρωτής του Θεού, η Παναγία εκείνη που Τον γέννησε και έφερε τη σωτηρία στον κόσμο και καταλήγουμε με την ίδια βεβαιότητα πως ο Χριστός είναι ο Ποιμένας μας και εμείς τα πρόβατά Του», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης.

Απευθυνόμενος δε στον Ποιμενάρχη μας τόνισε τα εξής: «Μοιράστηκα μαζί σας αυτές τις μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές, καθώς αξιωθήκαμε σήμερα να τελέσουμε, με την επιστασία του Παναγίου Πνεύματος, τα πρώτα σας εγκαίνια. Κάτι που σημαίνει ότι από σήμερα βάζετε ανεξίτηλα την σφραγίδα σας στην τοπική Εκκλησία. Η Αγία Τράπεζα πλέον έχει την υπογραφή σας, ενώ η Θεία Λειτουργία θα τελείται πάνω στο Ιερό Αντιμήνσιο το οποίο είναι καθαγιασμένο από τα Λείψανα Αγίων Μαρτύρων και μυρωμένο από το Άγιο Μύρο που καθαγιάζεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό θα σας ενώνει με κάθε Αγία Τράπεζα της Ιεράς Μητροπόλεώς σας, κάθε εκκλησιαστική κοινότητα με εσάς, δηλαδή τον Επίσκοπο, και τις υπόλοιπες κοινότητες και όλους μαζί με την τοπική Εκκλησία. Η σημερινή ημέρα είναι γεγονός μιας βάπτισης, μιας κοινότητας ολόκληρης, μιας αναγέννησης. Σας ευχαριστώ διότι είχατε την ευγένεια να με καλέσετε και εγώ με αδελφική χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή σας. Ευχαριστώ όμως και τον Πανάγαθο Θεό που χθες και σήμερα μας χάρισε δύο ευλογημένες και γεμάτες συγκίνηση ημέρες. Ας κρατήσουμε λοιπόν την Χάρη του Θεού! Να μην την σκορπίσουμε, να μην την χάσουμε… Είναι θησαυρός ατίμητος, είναι δύναμη! Τέλος, ας κρατήσουμε το νόημα της σημερινής ημέρας: Να γίνουμε καινούριοι άνθρωποι, φωτεινοί και χαριτωμένοι! Άνθρωποι που θα μεταδίδουμε στους εγγύς και τους μακράν την ευλογία τού Θεού».

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στη σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεολόγο, λέγοντας πως με την διήμερη παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αποδεικνύει την αγάπη αλλά και την αδελφική του φροντίδα προς το πρόσωπό του. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Κουλούρας π. Στυλιανό Καπράλο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης, Πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Τσάκαλο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Πετρόπουλο για την επιστασία διεξαγωγής των εγκαινίων, καθώς επίσης το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους υπολοίπους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες αλλά και τον ευσεβή λαό του Θεού.

Τέλος, ο Ποιμενάρχης μας έκανε αναφορά στη σημασία των εγκαινίων του Ιερού Ναού, επισημαίνοντας την επέκτασή τους στον προσωπικό πνευματικό εγκαινιασμό των πιστών Χριστιανών. «Τα εγκαίνια ενός Ιερού Ναού αποτελούν γεγονός μείζονος σημασίας διά την τοπική Εκκλησία και όχι μόνον. Το ιερό θυσια-στήριο είναι η ανεξάντλητη πηγή δυνάμεως και χάριτος του ανθρώπου, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να ζήσει και να υπάρξει ως πρόσωπο και εικόνα Θεού», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, καταλήγοντας με τα εξής λόγια: «Εύχομαι η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος που σήμερα κατήλθε και αγίασε αυτόν τον χώρο να αγιάζει και τις ψυχές και τις ζωές σας. Τη σημερινή ευλογία που λάβαμε να την μεταφέρετε στις οικίες σας, τις οικογένειές σας, την εργασία σας, ώστε να έχετε, να έχουμε, αυτή την πνευματική σχέση που θα μας οδηγήσει, όταν φύγουμε από την επίγεια ζωή, εις την Βασιλεία των Ουρανών!».
Στους πιστούς μετά το πέρας της Ακολουθίας μοιράστηκαν ως ευλογία τεμάχια από το ένδυμα (σάβανο) το οποίο φορούσαν οι Αρχιερείς κατά την ώρα εγκαινιασμού της Αγίας Τραπέζης.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, κατά την παραμονή του στην περιοχή μας, επισκέφθηκε Ιερές Μονές και Ευαγή Ιδρύματα, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τους μοναδικούς «θησαυρούς» της Ορθοδοξίας αλλά και για το φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολή μας. Για όλα αυτά συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και του ευχήθηκε δύναμη και ευόδωση του ποιμαντορικού του έργου”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η ανεργία βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων
Η ανεργία βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων

Η ανεργία βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους

Close