Μόσχας Κύριλλος: «Πολιτικά προσχεδιασμένη κίνηση η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία»

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας, έκανε λόγο σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών, Κύριλλος.

Η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από τη Δύση στις πρωτοφανείς παρεμβάσεις των ουκρανικών αρχών σε ζητήματα της εκκλησίας δείχνει προφανή πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δημιουργία μιας νέας θρησκευτικής δομής στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών, Κύριλλος.

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας, έκανε λόγο σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών, Κύριλλος.
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στην παρέμβαση του Κιέβου σε ζητήματα της εκκλησίας σχετικά με τη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία, παρά το ότι ο διαχωρισμός της εκκλησίας και του κράτους είναι μια από τις βασικές αρχές που εκπροσωπεί η Δύση.

«Αυτό το γεγονός δείχνει ότι όλα μπορούν να γίνουν και κάθε αρχή μπορεί να εγκαταλειφθεί εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι πολιτικοί στόχοι. Υπό αυτή την έννοια, η πολιτική θέση που θέλει να διαταράξει την Ορθοδοξία στην Ουκρανία είναι προφανής», δήλωσε ο Πατριάρχης στο Rossiya 1.

Τόνισε δε ότι η Ουκρανία θέλει να δείχνει ότι φιλοδοξεί να γίνει ένα «πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος» και ισχυρίζεται ότι δεσμεύεται για τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Όμως, μια από τις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές αξίες είναι η αρχή του διαχωρισμού Εκκλησίας και θρησκείας από το κράτος… Τι βλέπουμε; Βλέπουμε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να προεδρεύει του συμβουλίου της Εκκλησίας και να καθορίζει ποιος θα πρέπει να είναι επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας. (Ο πρόεδρος) που παρεμβαίνει τόσο φρικτά στην εκκλησιαστική ζωή και δεν διστάζει να το κάνει δημόσια, που όλα μετατρέπονται σε θέατρο του παραλόγου», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Παράλληλα ανέφερε, ότι εάν μια παρόμοια κατάσταση συνέβαινε στη Ρωσία, κάτι που, όπως είπε θα «ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς», η χώρα θα αντιμετώπιζε μεγάλη κριτική από τα δυτικά κράτη και τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε επίσης ότι η νεοσυσταθείσα εκκλησία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια συγχώνευση δύο ομάδων σχισματικών.
«Σύμφωνα με όσους κινούν τα νήματα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αυτό το συμβούλιο υποτίθεται ότι θα τους ένωνε όλους και θα δημιουργούσε μια ενοποιημένη Ορθόδοξη εκκλησία σε ολόκληρη την Ουκρανία και τι συνέβη τελικά; Τελικά, μόνο δύο σχισματικές ομάδες συγχωνεύθηκαν», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ονούφριου του Κιέβου και της Ουκρανίας, υπήρξε και παραμένει ένα «ευλογημένο, πνευματικό» κέντρο της χώρας, τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας.

sputniknews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Για τον πιστό δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Ποιους κινδύνους μάς επιφυλάσσει το μέλλον;

Close